Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Trav24 spør alle i travsporten

Diverse
Del:  

I denne spalten stiller vi ti relevante spørsmål til aktive og andre innen travsporten. Første gruppe ut er landets travtrenere. Svarene er nå kommet inn og vi publiserer en 

ny trener hver dag. Vi har nå satt stopp for svar og samtlige baner utenom Forus er representert. Derfra har vi dessverre ikke fått noen svar. 

Først ut er Malene Berdalen (Jarlsberg). 

Malene Berdalen 

33 år
Stall på Jarlsberg Travbane
15 hester på treningslisten
En rekke medhjelpere i stallen 

1.Hvilken bane trives du aller best på som kusk/trener?

- Jeg vil ikke trekke fram en spesifikk bane. Men jeg vil at alle skal tenke over en ting. Alt må være tilrettelagt for trivselen til folk og dyr. Det at noen ønsker deg velkommen i porten, ROLIGE oppstallingsbokser, lettvint å parkere, varme garderober, varmt vann i dusjen til hestene, middag til de aktive for en 100 lapp, kort vei for kuskene å hente hester, TV og god info til de aktive på løpsdagen osv er med på å skape trivsel. Spillerene må også ha god oversikt.

2.Hva kan du selv bli bedre på?

- Det fine med å drive med hest er at en lærer noe nytt hver eneste dag. Det er med på å bygge konkurrans instinktet i deg og en vil alltid jobbe mot å bli bedre uansett hva det er.  

3.Hvem har imponert deg mest i 2018?

- Ingen nevnt, ingen glemt. Jeg syntes grasrota som driver med norsk travsport imponerer meg. Det er knallhard jobbing som gjelder, det er mange timer som legges ned. Uansett type hest eller premieskala så jobber alle mot samme mål.

4.Hvilket løp i Norge vil du aller helst vinne i 2019?

- Å treffe det lille nåløyet med å vinne Kriteriet eller Derby.

5.Mål for din egen bedrift i 2019?

- Vi jobber med å trene fram nye fine unghester som kan hevde seg i årgangsløpene og hester til V75 løpene. Vi vil være med der det skjer. 

6.Du får makt og myndighet til å fritt endre et politisk vedtak gjort av travsportspolitikerne?

- Jeg ville nok som mange andre endret måten løpsutskrivningen gjøres på. Jeg ville samtidig latt de enkelte baner/travlagene hatt mer å si, for så å kunne «tilfredsstille» sine nærmeste aktive først. Jeg ville samtidig sett på hva slags situasjon sporten er i, å skaffet/økt antall hester med enkle tiltak. Hvorfor er det slik at om du og jeg importerer en løpshest som blir en ”vare” for DNT til å fylle løp, så må vi betale store omregistreringer..?
Hva med oppdretterene da..?? De som skal skaffe oss fremtiden. Kanskje disse må få større gulerøtter.? Dette er bare en liten bit av det. Jeg tror vi må gå ned på antall kjøredager skal vi klare å snu denne dårlige trenden..!   Vi må tenke nytt! Nå har det blitt sentral innmelding til Oslo. Mange rister på hodet av dette. Men de som sitter igjen i det administrative rundt på banene må ikke legge hue under armen for det. Sportsjefene rundt på banene må jobbe for å øke interessen til å rekruttere spillet. Det sitter så mange ildsjeler rundt omkring som har mye å bidra med, men som aldri kommer til ordet. Åpne dørene og slipp frisk luft inn. 

7.Du får makt og myndighet til å innføre/endre en ny regel i travsporten?

- Da ville jeg endret på karenslisten. Oppvæsking av hest. Jeg har reist så mye på langturer og sett hester som ikke drikker på tur. Dette vil jeg si går på dyrevelferden. Jeg syntes det burde hvert valgfritt for hesteeieren å væske opp hestene sine. Frammøte 2 timer før stevnestart, så kunne en blitt mottatt av veterinær på de ulike banene til oppvæsking. I dag er det 96 timers   karens. Men man må væske hesten før 12.00 4 dager før løpsdagen. Hva skjer med hesten når den reiser på tur uten væskeinntak...?

8. Noen idé om hvordan vi kan få flere hesteeiere til sporten vår?

- Vi har ikke hest i næring slik som svenskene. Med dagens priser så er det nesten umulig for mannen i gata å eie en travhest aleine. Jeg tror at andelslag er framtiden. Men vi må ha et eksternt selskap som tar seg av det administrative rundt andelslagene.  Men det er vanskelig å rekruttere travsporten til nye folk. Så vi må tenke nytt. Travsporten er som en liten boble, vi må ut av denne boblen og treffe folket. Jeg vet at vi må få folket inn til hestene.
De må se hvilke fantastiske dyr vi jobber med, de må få et forhold til det. vi er opptatt av mote, interiør, shoppingsentre, biler og hvor vi skal på ferie. Alt igjennom reklame og forbilder. Hvorfor ikke skape god reklame med forbildene som profiler..? Kanskje nye ville kjøpt hest da?  Hvorfor kjøper rike fedre dyre ridehester til ungene sine? Investerer i dyre transporter og flotte ridehus. Alt for knapper og glansbilder..?  Er det status..? Er det ikke status å eie en god travhest da..?
Kanskje vi må åpne sporten våres mer. Legge publikumet over på stallsiden i eget område. Hvor de kan komme nærmere hestene. Hvorfor ikke åpne arenaen våres til andre idrettsgrener.. vi har flotte arealer rundt omkring på travbanene med falleferdige hus. Dette burde vært rustet opp til noe positivt for flere slik att de kunne se oss aktive i det daglige. Det hjelper så lite å vise ponniløp internt på RD. Folket utenfor vil aldri få muligheten til å se det. Hvorfor ikke legge skolebesøk, barnehager, bedriftsmøter til arenaen  under et lunsjtrav eller la de få se ponniløpa live og møte kuskene. Hvorfor kunne ikke ungene hatt et sted å være på travbanen med ponnier og en hyggelig cafe og varme seg på mens foreldrene kunne se på travløp og spille litt. Det er en av flere veier inn for å rekruttere nye eiere. Lysten til å eie en travhest og oppleve spenningen...! 

9.Bør vi innføre sesongbaner slik situasjonen er pr. i dag?

- I 2019 er det egentlig rart att ingen har utviklet en innendørs travbane!  Men tilbake til virkeligheten så burde det kanskje hvert sesongbaner? Med så store avstander det er i Norge vil det bli feil uansett hvilken bane en kjører sentralt løp på. Men det er spillerene som driver travsporten og da må vi sette oss ned å tenke litt. Spillerene ønske fulle felter og gode spilleløp. trenerene vil ha proosisjoner som passer til alle type hester og et godt underlag i løpsbanen. Jeg tror at om vi har 5 sentrale baner det blir kjørt løp på hele året vil vi få mer kvalitet på produktet til sammen. Hvorfor ikke kjøre lunsj trav og ettermiddagstrav på samme bane her på Østlandet? Tenk hvor mye vi sparer på det. Men så må vi huske en ting. Skal man rekruttere trenger man en åpen dør, uansett når på året. Vi Burde heller prisgitt de banene som jobbet for økt antall hester, eiere og positive arrangement med økt andel løpsdager på sommeren! Det er jo om sommeren folk er ute. 

10.Om DNTs styre skulle utøkes med en person.  Hvem ville du hatt inn?

- Det spørsmålet burde hvert snudd....! Men vi må få inn en person som vil oppnå noe tilbake til sporten, en som er nytenkende og som tørr å slå hånden i bordet. Tore Fyrand blir aldri for gammel for meg.

Foto: Knut Harald Evensen

Tips en venn