Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Trav24-profilen: Wido Neuroth

Del:  

Wido Neuroth er Norges ubestridte galoppkonge. Tyskeren kom til Norge allerede i 1963, da startet han opp som stallgutt hos trener og hinderspesialist Artur Qvist. Siden skulle den ambisiøse unggutten få en karriere uten sidestykket. Wido ble trener på Øvrevoll i 1973 omtrent samtidig

med at han sluttet å ri løp selv etter at skuldrene sa et klart og tydelig nei. Ri hester i trening gjorde han frem til 1993 om han selv husker rett.

- Det var nok Lovers Lullaby som tok knekken på meg sier Wido med latter i stemmen, hun var hissig.

Når Wildvogel vant et Gruppe 3-løp i Køln i 1986 var det den første norsktrente Gruppe-vinneren utenfor Skandinavnia. Det skulle vise seg og bare bli en av utallige storløpsseire og rekorder som florerer om man titter på karrieren til den til tider kontroversielle treneren.

Hør bare her. 18 Derbyseire har det blitt, milevis foran noen andre trenere i hele Skandinavia. 10 av dem er svenske, 6 er norske og 2 stammer fra Danmark. Utenom det nesten ubegrenset med andre storløpsseire. Når man snakker med Wido så skinner en enorm vinnervilje igjennom for det virker nesten som om fjorårets sesong fortsatt sitter på netthinnen som en mare. Wido var nemlig overbevist om at Lando-sønnen Sir Lando skulle ta nok en klassisk triumf, det endte med et knepent tap for Go Go Gadget etter en spennende oppløpskamp.

- Jeg har sagt, på fleip at jeg gir meg når jeg har vunnet tjue Derbyseire, skulle de komme fort så vil nok det forbli en fleip for jeg har ingen planer om å gi meg enda. Siden du spør så får jeg si at jeg skal vurdere å legge opp den dagen jeg føler at jeg ikke har materiell nok på stallen til å bli champion.

Og championater finnes det nok av. Stall Neuroth er nemlig mestvinnende trenerstall tretten av de siste fjorten sesonger i Skandinavia. Fjoråret ble vunnet med over en million kroners margin ned til andremann som er svenske Lennart Reuterskiöld Jr. Snakk om dominans.

Wildvogel, Kill The Crab, Lorofino, Brown Ale, Valley Chapel, Kimola, Exaltation, Funny Legend, Xstase, Touch Of Hawk, Appel Au Maitre, Sir Lando og Handsome Hawk er et lite knippe av Widos topphester i en lang karriere.

Suksessfulle samarbeid med Stall Perlen, Meridian Stutteri og og Stall E og F

Det er ikke til å komme utenom den enorme suksessen Wido har hatt sammen med Stall Perlen. Familien Jordanger har bl.a. vunnet fire Derbyseire og det kan fort bli flere.

- Stall Perlen satser hardt og de har en forkjærlighet for selve hesten som nesten er unik. Jeg vant mitt første storløp for Stall Perlen med hesten Coneybury i 1994. Siden den gang har de hatt hest her men jeg har flere eiere som har hatt hest her mye lengre forklarer han stolt. Terje Finnbråten er en av dem forklarer Wido og legger samtidig til at han har og har hatt flere veldig fine eiere opp gjennom tiden. Min aller første eier som trener var Erik O. Steen, bror til mer profilerte Bertil O. Steen.

Du går ikke for å være den mest omgjengelige treneren i bransjen. Noen diplomat kunne du vel aldri blitt?

- Nei det er sant sier Wido og ler. Jeg vokste opp i en tøff tid og er kanskje litt preget av det men jeg er veldig rett frem og dønn ærlig. Jeg kom til Norge som 14 åring og det var mildt sagt ikke noen kjære mor her. Men jeg er den jeg er og slik vil det nok alltid være. Det er på godt og vondt prøver han og forklare oss.

I Skandinavia må en trener involvere seg langt mer i det daglige arbeide på stallen og ha mer direkte kontakt med hestene. Alle gjøremål i stallen gjør at man får litt mindre tid til eierne enn ønskelig. Faktum er det at selv om man er championtrener i Skandinavia tretten år har jeg ikke venteliste på hester, jeg har for øyeblikket et par ledige bokser til og med forklarer han etter beste evne. Jeg skulle ønske det kom fler mennesker fra travsporten og ville ha galopphest. Det er bare å slå på tråden sier Wido.

 

Går dere inn i Trav24s Hestemarked under Diverse Hesteraser så ligger det nå tre galopphester som står på stallen til Wido Neuroth til salgs så sjansen for å bli eier på stallen til en virkelig champion er absolutt til stedet nå.

Nok om dine svakheter, det er langt flere styrker. Fortell oss andre hvordan man trener frem en topp galopphest?

- He he, jeg kan i hvert fall fortelle litt om hvordan jeg gjør det. Vi bruker å ri hestene fem til seks ganger i uken, helst seks. Da mosjonerer vi hestene fire dager mens de blir hurtigridd to ganger.

Ettersom Wido selv ikke rir lengre må han stå på sidelinjen og se sine hester.

Ikke noe problem sier Wido. Her på Øvrevoll har vi den fordelen at vi ser så og si hele banen, det er bra slik at jeg kan se så mye som mulig. I tillegg passerer hestene meg her både en og to ganger etter hvilken distanse de blir ridd. Med tiden har man trent opp et blikk for å se på hestene og når hestene passerer meg her på langsiden kan jeg gi tegn til mine treningsryttere om å øke eller senke farten.

Intervaller?

- Nei etter min mening er det få galopphester som fikser intervalltrening. De blir litt for heit i toppen av det. Når vi rir hurtig er det snakk om oppvarming og et heat. Vinteren og våren er tid for kondisjon og muskeltrening.

I tillegg til denne treningen så går hestene hver dag i walker, en horsewalker med kamera som Wido selv kan følge med på via tv-skjerm på sitt kontor. Luftegårder, eller paddocker som det heter på galoppspråket bruker han minimalt. Det er mulig at noen få hester har godt av det men i mine øyne så synes hestene dette er morsomt i omtrent to minutter. Så står de ved porten og vil inn. Aktiviteter som hopping og sparking i de to minuttene maksimerer sjansene for at hestene skal skade seg selv så jeg benytter fint lite paddock.

Hva med pulsklokke?

- Jeg har prøvd det men heller ikke dette hjelpemiddelet har jeg stor nytte av. Galopphestene hopper og sprettet gjerne litt mer enn travhestene gjør så jeg tror de tallene som kommer ut av en pulsklokke er lite til nytte. Jeg trener mer på den feelingen jeg har opparbeidet.

Med plass til 35 hester må Wido ha seks treningsryttere i arbeid.

Jeg er veldig nøye med å plukke ut rette folk til den jobben som treningsryttere. Det er en del av helhetspakken, rytterne må ha fartsbedømming. Jeg har alltid vært kresen på å plukke ut treningsryttere og jockeyer. Jeg ansatte Gunnar Nordling når han var amatør, jeg har også ansatt Manuel Santos når han kom hit samt Fredrik Johansen, alle meget dyktige jockeyer.

Hvordan går du frem når du skal handle hest?

- Det er forskjellig, Jeg har et tett samarbeid med en veldig dyktig irsk agent som jobber i England. Vi leter vel og lenge etter fine unghester. Vi er sammen på alle auksjoner og leter, og da er det mye man bør være våken for.

Først og fremst er jeg nøye med å orientere meg i markedet slik at jeg forsøker å handle hester i de klassene jeg er dårlig besatt. Det er ikke lønnsomt å konkurrere med seg selv så dette er viktig. Det gjelder å fylle inn på de svake punktene. Jeg ser først og fremst på personligheten til hesten, stammen kommer i andre omgang.

Sprintere og milere er hester som ofte er tidlig utviklet og kan være tidlig til start mens Derbyhester eller langdistansehester gjerne er sitt sent utviklet i kroppen og bruker litt lengre tid før de er klar.

 

Unghestauksjonene er fra august og ut året når hestene er 1 år.

Jeg har en forkjærlighet for å forme unghester til storløpsvinnere, det har jeg lykkes med mange ganger. Før kunne man kjøpe seg en mulig Derbyvinner, man fant en hest med langt bedre form enn årgangen her hjemme når man vurderte 2-åringene for så og kjøpe den og etteranmelde til Derby. Man gikk i fra den regelen om etteranmelding i mange år, men nå er det åpent for det igjen. Det er en regel Wido ikke er fornøyd med at er gjeninnført.

Hvordan står det til med galoppsporten nå?

- Jeg er glad jeg er 62 år og ikke 52. Dette har Wido nå repetert flere ganger i løpet av de timene vi brukte på hans imponerende kontor som ligger på loftet av den nyeste delen av stallen. Her er veggene tapetsert med vinnerbilder runde flatskjermen som selvsagt viser galoppløp.

Jeg er kanskje gammeldags men det var bedre før. Det er viktig at vi gjør alt vi kan slik at hesten er best mulig når den kommer til start, da er det minst like viktig at ledelsen i galoppen gjør sitt til at opplevelsen for eierne blir optimal på den andre siden av banen. Dette er noe som engasjerer Wido for ordene kommer fortere og fortere nå.

Vi må huske på at det er de minuttene, før, under og etter løp flere eiere betaler for. Vi gleder oss til ombygningen av vinnerpaddocken er ferdig, det vil hjelpe mye. Videre synes jeg det er viktig at vi tilbyr alle publikummere og eiere et sted de kan trives.

Ønsker man å komme i dress og omgås folk i dress må vi ha det tilbudet, i tillegg er det viktig at man kan treffe de som ikke ønsker å komme i dress, som på Sherryhaugen f.eks. Pressen skriver alt for lite om galoppen nå, vi får også mindre sendetid på tv etter at vi ble tatt helt bort fra lørdagsspillet. Det er viktig at vi blir mer synlig.

Noen eiere betaler for den gleden de har med hestene sine, som Stall Perlen, andre eier hest for å synes i markedet mens noen søker spenningen og vil gjerne se sin hest kjempe side om side ned oppløpet. Det er plass til alle så det er veldig viktig at vi har et tilbud til alle. Her har vi en jobb å gjøre.

Er det noe Wido er nøye på så er det orden i stallen. Alt har sin plass når vi får omvisning. Her står topphestene på rekke og rad dagen før flere av dem skal til Tyskland for vintertrening. Hestepasserne er i full gang med stell. Hestene har spesialstrø, importert fra Frankrike i boksene, høyvekt som blir brukt til alle måltider og topp kvalitet på kraftfòr. Han har til og med installert en vekt utenfor stallen.

- Jeg veier hestene når de er i toppform, den vekten vil jeg at hesten skal ha når vi skal starte i andre storløp.

Ingenting overlates til tilfeldighetene, det er kanskje derfor man er champion også.

Vi takker så mye for at vi fikk komme. Vi vil garantert høre mer fra Wido og hestene når sesongen tar til i vår. Han har siktet innstilt på nok et championat.

Foto: Trav24

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!