Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Trav24-profilen: Tormod Valaker

Del:  

Har du ikke sett ham på en travbane før, så har du ikke fulgt godt nok med. Han kjenner de fleste, og de fleste kjenner han. Er han til stedet på et travstevne, eller en generalforsamling for den saks skyld så tar han som regel initiativet selv, man trenger ikke søke opp Tormod Valaker for å si det

slik. I så måte er han som vestlendinger flest. Lett å se, lett å høre og lett å like.

For vestlendinger er nok Tormod Valaker (64) mer kjent enn lektor Tørdal for de som er bosatt lengre nord. Som lektor, studieinspektør og språkveileder på høyeste nivå er det helt naturlig at språket er viktig for travsportselskeren fra Fana. Nå tjener han til livets opphold i Hordaland Fylkeskommune.

Vi tok turen forbi Myravannet og hjem til Tormod før nok en V75 runde skal arrangeres i Bergen. - På vannet dere passerte rett der oppe konkurrerte Hjallis i mars 1954. Det var over 35.000 tilskuere her, tro det eller ei.

· Nå var jeg bare tilfeldig nede i gangen her for å sjekke noe, så banker dere på. Jeg hadde ikke glemt avtalen vår, sier Valaker når han ber oss inn til kaffe i formiddagssolen. Kaffen er det kona Else som tar seg av. Tormods livsledsager gjennom 40 år.

Grunnen til at vi tviler skal vi komme tilbake til. Det som er helt sikkert er hans store interesser for bøker og litteratur. - Jeg har masse bøker, litteratur er nesten det viktigste som finnes.

Bøker under trappen, bøker i hyllene og bøker på gulvet.

Det er ikke så mange journalister som har solgt over 13.000 bøker i Norge, Valaker har. Hans Ja, vi elsker dette travet har solgt over 3.500 eksemplarer alene. - Boken kom ut for fire år siden, denne måneden er den første hvor jeg ikke har hatt bestillinger på boka, sier han med en viss stolthet i stemmen. Så fikk den også terningkast 6,5 av Even Elvenes. Totalt har det blitt åtte bøker og flere er underveis.

Avtalen vår var altså et intervju, men jeg kunne like godt kalt det en samtale eller diskusjon. Enveis kommunikasjon om jeg ikke hadde vært vestlending selv og stoppet han med jevne mellomrom. Han snakker ustanselig og han går aldri tom for ord. Nå er heldigvis Tormod Valaker så interessant å høre på at det aldri blir kjedelig. Så har han også den gode egenskapen at han kan fortelle historier, og han har så mange av dem. Korte som lange, de er morsomme alle sammen.

Det hele begynte med Sonny Boy og Magne Hamre (far til Atle og Frode) på Nesttun i 1958. Etter det kunne jeg ikke gi slipp på denne fantastiske sporten. Idolet var avdøde Nils Skjold, far til Åge Skjold. Travet ble min hobby.

· Menneskene i travsporten er så mange, så forskjellige og så varme. Bare her på Vestlandet er det så mange flotte mennesker at Valaker har skrevet en bok om noen av dem. - Du vet Roy, vi bergensere har et langt høyere omløpshastighet i hodet og kjeften enn andre. Det gjør oss også utsatt for verbale angrep fra øst. Men kritikken preller av, som den ofte gjør på vestlendinger. Hvem hadde trodd at Johan Herbjørn Undem bare kan ta gitaren på fanget og spille Tirna Noir så tårene renner ned kinnet midt under Hestegallaen på Bjerke? Og langt færre vet at øyekroken heller ikke er tørr når Harry Søfteland, som forøvrig er en utmerket kusk, synger Vestland Vestland bedre enn de aller fleste.

- Jeg har gitt klart uttrykk for at jeg ønsker å skriver historien til Det Norske Travselskap, da har jeg nok å ta fatt i, sier han med en blanding av latter og ironi i stemmen.

Hvordan ser en politisk engasjert person på årets valg i DNT?

· Først vil jeg skryte av Trav24s presentasjoner av de aktuelle styrekandidater, de var veldig fine. Det er ytterst sjelden om det i det hele tatt har skjedd at valgkomitèens ønsker ikke blir banket igjennom. Min safe spådom er at det skjer i år også. Jeg vil dog legge til at sporten denne gang ikke må finne på å si nei til en person som Sven-Tore Jacobsen igjen. Han er den fødte leder for travsporten. Han er en idrettsleder og han er en bedriftsleder av format. Kompletter han med Tove Paules bredde og kunnskapsnivå og jeg tror mye er gjort.

Tormod og Else liker å reise, ja de simpelthen elsker å reise. Valakers egne regnemåte skiller seg ikke fra visse andre bergenseres. - Vi har vært i 150 land sier lektoren, eller 75 land men vi er jo to. Latteren etter egne utsagn kommer like sikkert som regne etter sol i Bergen.

Til sommeren går turen til New Jersey og Hambletonian. - Det stemmer, Jan Erik Landaas, Arne Hamre, Ole Jørgen Eng og jeg tar turen.

Hvordan er det med spillet?

· Det går strålende. Og det kan jeg si for at det ikke spiller stor rolle om jeg taper eller vinner. Rundt tusenlappen ryker hver uke i følge Valaker selv. Jeg koser meg med Rikstoto Direkte sine sendinger, de er meget bra, det er også folk som Stian Hallestvedt, Tormod Hynne og Ola Slåttsveen. De er kunnskapsrike og fanger opp de fleste situasjoner. Nå er det ikke lenge før Else’n også har konto hos Dørum, fleiper Valaker.

Jeg koser med spilling og ser på det som min betaling tilbake til en sport som har gitt meg så mye. Klart jeg blir arg når jeg ryker med liten margin.

Jeg har mer og mer sans for andelskuponger på V75, men når jeg spiller V5 vil jeg stort sett benytte meg av mine egne kunnskaper.

En annen ting skal du alltid huske på. Når man står i en spilleluke er alle like gode, om du har på dress og er mangemillionær eller kommer rett fra NAV.

Jeg lar meg imponere av Bo Westergaard, og ikke minst Eirik Høitomt som nylig rundet 3.000 seire. Her hjemme er det Ove Wassberg som står høyest i kurs. De som ikke ser hans kuskeferdigheter, spesielt på kaldblodshester, kan finne en annen hobby. Og det mener jeg! Han er rett og slett en hedersmann og et enestående menneske som gir alt av seg seg, til alle. Her kan Valaker konstantere fra indre bane at Ove vinner med Kolbu Kasper på Bjerke, en hest han forøvrig annonserte som en sikker vinner på presserommet før løpet.

Ny runde med kaffe og bagetter venter, - Vi vasser i bøker. Men han vil ikke flytte i leilighet fordi det ikke er plass til alle bøkene der, hvisker Else til oss med ryggen til sin gemal.

Litteraturen er viktig sier han på nytt. Undertegnede er ikke helt enig men når lektoren forklarer hvorfor så ser jeg noen av poengene.

- Romaner, det er tingen. Forfatteren snakker med deg, du snakker med han og man skaper et univers. Gjennom å lese bøker kan man utvide sitt eget interessefelt. Det er mye jeg har plukket opp fra bøker som jeg kan bruke når jeg skriver selv. Ukens boktips kommer selvsagt før jeg rekker å stoppe ham. Asbjørn Sunde, Menn i mørket. En brutal, men fantastisk bok.

Hva er dine beste intervjuobjekter?

Det er mange. I går (torsdag) intervjuet jeg Trond Mohn, bergenseren som gir og gir og gir av sin formue til idretten. Valaker holder på med boken om håndballens historie i vest, og Mohn var en gang aktiv i bergensmiljøet.

Videre har jeg intervjuet den tyske forbundskansleren Helmut Schmidt. Mitt flotteste portrett var av Jon Eikemo. - Else, nå ringte de fra reiseselskapet. Det er to plasser ledig på turen, skal vi ta dem...? Ja det gjør vi Else. Hun slipper å ta avgjørelser hun også. Så da blir det kanskje Aserbadsjan på de to. Det blir ikke land 76 for de har nemlig vært der før. Eller 152 som han selv liker å si.

Du har skrevet mye om norsk travsport, ikke bare i bokform?

· Ja, jeg begynte i Bergens Tidende (BT) og Trav- og Galopp Nytt i begynnelsen på 80-tallet. Begge deler har jeg utført med stor glede i alle år og håper jeg kan holde det gående i mange år til. Husk, jeg er bare 64 år, sier han mens han allerede er i gang med en ny setning. Det er nemlig ikke noe problem å fortelle to historier samtidig for Tormod Valaker. Han fletter gjerne inn en historie om en tidligere elev og hans interesse for biler samtidig som han skal prøve å forklare at han synes Trav- og Galopp-Nytt er et flott blad. - Forresten, denne må jeg bare fortelle. En av mine elever var så til de grader interessert i biler og ble nok veldig skuffet når han en dag fikk se meg parkere bilen utenfor skolen. - Kjører du KIA sa eleven med forundring. - Åh, er det det jeg har, svarte Valaker tørt. Sa du skjønner hvor lite jeg bryr meg om fremkomstmiddelet bil.

Tilbake til Trav- og Galopp-Nytt. Det er bra at Trav24 er kommet på banen. Som det er bra for BT at Bergens Arbeiderblad (BA) finnes. Det øker konsentrasjonen og gjør en selv bedre. Du må gjerne også få med at jeg personlig synes det burde være et overordnet mål eller plikt at Rikstoto og/eller DNT sørger for at det er lønnsomt for begge medier. De tilfører en viktig del av det å skape blest rundt travsporten. Tenk hvor trist og fattig norsk travsport hadde vært om ingen ville skrive om hestene og folkene i sporten vår. Ingen kan leve kun med Rikstoto Direkte, sier Tormod bestemt. Det skrevne ord er svært viktig.

Har du eid hest selv?

· Ja, på 70-tallet. Per Springar het han og han vant to løp. Gikk med hodet på skjeive som vi sier i Bergen. Han slo Rappfot en gang, og det erter jeg Trygve Havre med enda. Han svarer det samme hver gang. - Rappfot stod jo på 80 meter tillegg.

Så var jeg veldig interessert i å kjøpe en hest som stod på stallen til Nils Skjold i 1971, han stod på skadelisten men det hjalp meg lite. Jeg fikk ikke kjøpt Myllargutten som året etter vant Norsk Derby.

- Han skal være veldig syk om han står over en kjøredag, skyter Else inn fra pc`en ved arbeidsbenken. Sammen blir de enig om at han har misset to. - Det må ha vært juni 1980, sier Valaker. Og nettopp husken hans gjør at vi tviler på at han hadde glemt avtalen vår. Han drar frem detaljer, så nøyaktige at vi nesten må dobbeltsjekke innsiden av håndflaten. Men en lektor fusker vel ikke så vi lar nåde gå for rett.

Hvordan ser du på fremtiden til travsport i vest?

· Bergen er snart den eneste banen som har et miljø igjen på dagtid. Det er stadig eiere innom banen og området lever. Publikum på løpsdagen er det så som så med. På en bane som Bergen er det mye mer som kan gjøres for at det kan ta seg opp igjen, det er noen få som sitter på tribunen mens restauranten er tålig bra besøkt. Hverdagstravet er og blir det viktigste, det skal vi aldri glemme. Nå synes jeg man står litt på stedet hvil og ikke kommer videre. Man bør legge feiden med Rikstoto bak seg og heller jobbe for å løse problemene, ikke bare krangle. Ledelsen av travsporten i vest har slitt med «innavl» i mange år nå. Man plukker en fra miljøet til alle verv. Jeg tror de trenger nye og friske impulser utenfra nå, gjerne fra unge folk.

Travledelsen i travsporten her borte har ligget i dødvanne i en årrekke.

Under emnet politikk er han ustoppelig. Nå spør og svarer Valaker selv, nye spørsmål og nye svar uten stopp. Behandlingen av Øistein Eriksen var usmakelig. Jeg bruker å si at jeg har mye større respekt for en travtrener enn en travpolitiker. Tore Fyrand får også gode skussmål av Valaker. En ordentlig og skikkelig mann som nok ble lei av rotet her hjemme.

Åtte bøker har det foreløpig blitt på Tormod Valaker, hans energi er beundringsverdig, og når man tror det må være slutt så starter han på en ny historie. Det er ingen stor bombe for oss om det er flere som bruker språkveilederen fra Fana til å skrive sin historie.

Foto: Trav24.no

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!