Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Trav24-profilen: Team Øverdal

Del:  

Hardt arbeid, pågangsmot, hestetekke, og positivitet i store doser er nøkkelordene vi velger å tilegne brødrene Øverdal etter at Trav24 nylig var på besøk i «Vojeland». Langs slingrete veier kjører vi innover innsjøen Tokke i Telemark. Vi er i Drangedal, en av landets største skogkommuner og målet er

å besøke Øverdal Stutteri.
Knut Jarle, Harald og Jan Kristian, alle med etternavn Øverdal står bak Team Øverdal og når antallet påmeldinger til stutteriets to avlshingster snart passerer hundre er det smått imponerende at alle de tre har full jobb ved siden av driften.
- Det er nok litt fleksimuligheter ute å går sier Harald og ler, noe han gjør nesten hele tiden.
De tre brødrene er født og oppvokst på Knatten Gård noen hundre meter etter Voje Campingplass. For to år siden ble familiegården Valnes ledig, den ligger på en halvøy mellom campingplassen og fødestedet. De tre gikk i gang med et ekstremt ambisiøst restaureringsprosjekt å startet i fjor opp med hingstestasjon. Gården ble forpaktet av de tre.
Et år senere er hovedhuset pusset opp, stallbygninger med veterinærrom fikset til og utebokser er på plass. Når vi i tillegg kan nevne at de tre brødrene har ca 20 egne hester og halvparten av dem er treningshester skjønner vi at moralen og arbeidsinnsatsen er høy. Og det ved siden av fulle jobber som vi nevnte i stedt.
- Vi hadde aldri klart dette uten masse hjelp sier Harald og Jan-Kristian samstemt og varsler samtidig at lunsjen står klar.
I 2011 er også superhesten Thai Tanic på plass på stasjonen. Viking Kronos-sønnen som faktisk fyller elleve år i dag har allerede bedekket en rekke hopper og bestillingen renner inn as we speak. Flere ganger forlater «nettsjef» Jan Kristian lunsjbordet som er dekket med eggerøre, spekemat, jordbær, deilig smør og masse til. Han må ta i mot nye bestillinger hele tiden, både for Thai Tanic og familiens egen avlshingst Voje Faks som allerede har fått godt over tredve hopper.
- Det ser veldig bra ut sier Harald. Det er tredje juni og vi nærmer oss hundre hopper totalt. Vi har uvurderlig hjelp på gården og en rekke flinke jenter bidrar. Kristine er her ofte, det er også Malin som bla. rir en del på Thai Tanic. Monica har sommerjobb her, også ansetter vi en ny lærling fra juni. I tillegg har Jan Kristian og Knut Jarle to barn hver seg som også tar sin støyt av jobben som skal utføres. Ellers er det mye slekt og venner som hjelper til med gårsdrift og hesteholdet.

Tar vi en titt på oppdrettet til familien Øverdal er det intet mindre enn imponerende. - Det hadde vært mye hest gå gården fra skogbruket men når det sa stopp i 1973 var det fire, fem år her uten hest. I 1977 kjøpte far avlshoppa Triplilla drektig med Jahn Viking. Avkommet fikk navnet Voje Perla og vi var i gang. Eller far var i gang påpeker Harald og ler på nytt. På den tiden brydde vi oss ingenting om hestene på gården. Det kom heldigvis gradvis og det gikk ikke så lenge før vi var aktive.
Voje Faks 20.7 ~ 1.3 mill, Voje Spik 24.5 ~ 963.000 kroner, Voje Blesa 25.0 ~ 712.000 kroner, Voje Nido 24.6m ~ 688.000 kroner, Voje Frigg 25.1m ~ 572.000 kroner, Voje Svarten 26.1 ~ 439.000 kroner, Oaksvinner Voje Spika og Hoppederbyvinner Voje Lykka er noen av de mest kjente.
Hva er treningsprinsippene?
I motsetning til hva mange mener så skritter vi ekstremt mye med hestene. De skal lære seg å dra ordentlig, skritte mens de slapper av for å få best mulig utbytte av treningen. Jeg husker spesielt Gunnar Eggen si dette i et intervju på 80-tallet - Man må lære å gå før man kan springe.
Vi bruker bare lette vogner i trening fortsetter Jan Kristian. En kupert løype er laget på gården, her får hestene gå og springe. Vi har også utallige skogsveier å kjøre på når vi skal teste hestene litt ekstra. Videre blir det en og annen tur på banen utenom løp. Vi er selvlærte på de fleste områder og har nok vært flinke til å snappe opp litt her og litt der.
Er alle hestene deres for salg?
Ja det er de, men vi beholder dem heller selv om noen byr oss bare litt av det som koster å produsere en hest. Vi har fire avlshopper selv. En varmblods og tre kaldblodser. Så har vi tre føll, tre åringer, en 2-åring, fire 3-åringer (2 andelshester), og så i alle aldersgrupper opp til Voje Faks som er åtte år. Avl og oppdrett tar mye tid og energi, og skal vi selge må man i det minste få dekt sine utgifter. Ellers prøver vi de selv,det er jo selve løpsbiten som er den store spenningen, og slaget har vist såpass kapasitet at vi vet de har potensial til å hevde seg hvis man hardenne rette turen i tillegg.

- Det er ikke enkelt med travpolitikk. Det er så mye å ta hensyn til. Vi har det egentlig veldig bra her i Norge men synes det er for gale at det legges opp til at det er mye mer interessant å kjøpe en ferdig løpshest fra Nederland eller Tyskland enn en spennende norskfødt hest. Kanskje man burde innført straffegrunnlag igjen spør Jan. Kristian. Brødrene er positive som noen og ser heller utfordringer enn problemer. På halvøya går hoppenes innhegninger helt ned til Tokke, innsjøen som strekker seg milevis i Telemarks herlige natur. 2011-utgaven av Farmen på Tv2 ble spilt inn på Storhaug Gård i Tokke.

For øyeblikket står det ca 30 hopper her nå, mange flere vil stikke innom i løpet av en hektisk sesong. - Vi kommer nok godt over hundre tilsammen sier Harald mens han tilpasser sin nye caps. Hvordan har det seg at en så god hingst som Thai Tanic havnet her på et relativt nytt stutteri?Ja si det. Vi er i hvertfall veldig glad for at det skjedde. Hvem hadde trodd det for et år siden. Eierne er fra Telemark og ved en tilfeldighet dukket sjansen opp. Thai Tanic er en fantastisk hest å holde på med. Man merker at det er noen spesielt med ham. Pågangen fra hoppeeierne er god og han blir ganske sikkert den mest benyttede varmblodshingsten i år. Det er vi både glad for og stolt av. Vi har fått bestillinger fra Sverige og stort sett alle kroker i Norge.

Egen nettside med logg til hver eneste hoppeeier som selv kan følge status på sin hest er bare noe av de som tilbys hos Team Øverdal. De tre hardtarbeidende brødrene som har tatt på deg jobben med å lage flere Vojehester i tiden som kommer. Vi er ikke i tvil om at de vil lykkes.
Foto: Trav24.no

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!