Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Trav24-profilen: Lars O. Romtveit

Del:  

Månedens profil var ikke så vanskelig å plukke ut. Sauegjeteren Lars O. Romtveit har tatt norsk travsport med storm og hans foreløpige suksess ble kronet med tittelen Årets Trener når man hedret sportens to - og firbente aktører med Galla i Oslo. Vi tok turen til Lørge Gård for å finne ut

hva den ferske 60-åringen gjør for å oppnå slik enorm suksess.

Ut fra båten som fraktet oss fra Moss til Horten og du er nesten der. E6 fører oss via to små rundkjøringer inn på E18. En kjapp avkjøring til høyre mot Nykirke, og en like kjapp venstresving etter noen kilometer og vi befinner oss på Lørgeveien.

Når vi ankommer er stallens faste hovslager, Gunnar Torsheim i full gang med å sette på sko på en av stallens 25 treningshester. Holke på alle veier krever det på denne årstiden. Stallansatte Yaiza Gaustad er ute og trener en annen håpefull, nemlig Vorset Martin (bildet). Lars har vært i aktivitet i flere timer allerede og vi aner at et måltid er like om hjørnet.

Minutter senere sitter vi på kjøkkenet mens intervjuobjektet disker opp med fersk kaffe og noe attåt å bite i.

La oss først gratulerer med prisen!

- Jo takk, det var fantastisk. Den lørdagen fikk faktisk virkeligheten til å overgå fantasien. Han tenker selvsagt på når Tranmelsgutt vant V75-mesteren, Dotterud Teddy og Jærvsø Ole tok dobbelt i Kongepokalen og Bork Odin tok seg av den gjeve Jacob Meyer-pokalen før juryen ropte ham opp som vinner som Årets Trener på gallaen i Oslo senere samme kveld.

Du har etter hvert opplevd mange store dager på travbanen, kan du rangere dem?

- Det er vanskelig. Jeg synes det var utrolig stort når Røste Bo kontret ut Moe Odin i Vintillatravet. Videre var det meget spesielt når Tangen Scott vant Derby, det var en hest jeg leide og hadde enorm suksess med men jeg lurer meg på om noe av det kan sammenlignes med denne lørdagen.

Hva er det første du gjør når det ankommer en ny hest på stallen?

- Jeg kjører meg en tur med hesten for å gjøre meg opp et førsteinntrykk, se på typen, travet, innstillingen og bygningen på hesten. Så får Gunnar (red anm: hovslager) gå over hesten. Vi føler at det er viktig at hesten blir skodd etter hvilket eksteriør han/hun har. Vi bruker å ta av hesten alle sko og verke den ned slik at vi starter på null. Så er det veterinær Annicka Thoresen sin tur. Hun kommer med info som vi følger samtidig som hesten sakte meg sikkert kommer inn i vårt opplegg.

Jeg prøver å skape en god kommunikasjon og en god relasjon med hestene og mellom hest og kusk.
Jeg er litt som Askeladden med alle de gode hjelperne sier Lars spøkefullt men samtidig med en tone som gir oss grunn til å tro at han mener det litt også.

Hvordan oppnår man all denne suksessen. Røste Bo, Tangen Scott, Bork Odin, Norheim Faksen, Dotterud Teddy har kapret laurbærkranser i hopetall mens hester som Tranmelsgutt, C.C.Athene, Jærvsø Ole, Vorset Martin og en rekke andre hester vinner løp onsdag som lørdag.

- Det er enklere enn man tror. Mange spør hva jeg gjør. Jeg liker å svare at det viktigste er hva jeg ikke gjør!

Og hva er det?

- He he, jeg har f.eks ikke sprøytet, blistret eller bandasjert en hest på 6 år.

Hvordan trener du hestene?

Det er mest mulig variert. Jeg har en ny kupert treningsløype på ca 4 kilometer, en rettbane på 1400 meter med lett stigning samt en rekke stier og løyper som vi kan kjøre på. Jeg tror det er viktig å variere i både lengde, intensitet, fart og terreng når man trener hestene. Jeg tror det er viktig at hestene får trent så mye av kroppen som mulig og at man ikke trener for lenge på en og samme måte. Her går det i intervaller, tradisjonell arbeidstrening og lystbetont trening om en annen forklarer suksessmannen med en voldsom overbevisning.

Psykologi er en viktig faktor når du snakker om hvordan du driver ditt hestehold. Forklar oss litt.

- Jeg bruker i svært mange tilfeller å si at man skal bruke naturen som rettsnor. Hester er flokkdyr og de danner flokk med hva som helst om det ikke er andre hester i nærheten, også oss mennesker. De er helt avhengig av at alle faktorer stemmer for at de skal leve så godt som mulig. Den indre rangen, den sosiale omgangen med hverandre er to ting. Alt dette må fungerer for at hesten skal føle seg trygge. I et rangforhold med tydelig lederskap kan man få tilgang på mye gratis disiplin. Dette er prinsipper jeg har hentet fra hundemiljøet all den tid jeg har drevet mye med gjeterhunder.

Gratis disiplin?

- Ja, her på gården er det jeg som er sjefen og det har jeg markert overfor hestene. På den måten trenger ikke de å bruke masse energi på å krangle om den saken. En hest hviler ikke nædvendigvis selv om han har fri og ikke trenes. Da er det det sosiale som står i fokus og om de bruker mye av sin tid på og krangle innad blir det veldig slitsomt for mange hester. Nå er hestene mer på allerten og venter rett og slett på å få beskjed om hva de skal gjøre om og når de har akseptert at jeg er sjefen. Da slapper de mer av og bruker sin energi på det de skal.

Krever du mye av hestene når du trener?

- Ja det gjør jeg.

Trener dere hestene sammen eller hver for seg?

- Jeg trener stort sett hestene hver for seg. Noen ganger kjører vi sammen men ikke ofte. Vi varierer også hvor ofte hestene trener. Det kommer litt an på i hvilken fase hestene er. Noen blir trent to ganger pr. uke mens andre får gå opp til fem ganger pr. uke. Norheim Faksen er en som går fem ganger pr. uke.

Pulsklokke brukte jeg helt i begynnelsen for å lære meg litt om den nye treningsløypen her oppe, det var nyttig men jeg kan ikke bruke den permanent. Jeg fikk nylig ny treningsvogn med speedometer på, det blir til at man titter for mye på den og glemmer feelingen. Jeg skrudde av det nylig.

Hvilket forhold har du til kuskene som kjører løpene for deg?

- Et godt synes jeg. Mitt opplegg er lagt opp slik at hestene har den ytterste respekt og jeg føler virkelig at de gir alt stort sett hver gang de starter. Se på Dotterud Teddy i Kongepokalen. Tom Erik satt musestille ned oppløpet og hesten gikk på topp. Hadde han jaget tror jeg ikke hesten hadde økt farten for det var ikke mye mer å gi, men galoppfaren hadde blitt større. Jeg liker ikke oppløpskjøringen til mange av våre kusker. De river og sliter i munnen og jager på hestene noe enormt. Husk at hestene må konsentrere seg maksimalt om å holde seg i trav og sette hver fot riktig ned. Trav er en unaturlig gange i så stor fart, da mener jeg man skal hjelpe hestene ikke jage dem. Jeg ser at noen hester flyr fort en gang eller to med de "værste" kuskene på dette området men så tror jeg det går andre veien.

Tom Erik er virkelig interessert i hestene og ikke bare pengene. Han kommer alltid ned i stallen og ser til, han roser hestene og følger utviklingen deres. Han kommer med svært fornuftige tilbakemeldinger. Akkurat det siste er norske kusker svake på, det er nesten bare Asbjørn Mehla jeg har opplevd å få virkelig gode tilbakemeldinger fra. Hans Christian Holm imponerer meg også stort. Når han satt opp bak Jærvsø Ole klinket han til i tredjespor inn mot siste sving på Bjerke, og det etter at han allerede hadde galoppert to ganger. Da snudde jeg meg rundt og tenkte at det måtte bli disk. Hesten vant og så tøff trodde jeg ikke Holm var, heldigvis tok jeg feil.

Du er ikke redd for å matche hestene?

- Nei, jeg er heller ikke redd for å tape løp med hestene mine. Noen ganger starter jeg hester mens de egentlig burde hatt en treningsperiode. Jeg går og funderer en del på hvor jeg skal starte en del av hestene denne sesongen. Kanskje er det både en og to som får seg en overraskelse når jeg har meldt til storløp utover sier Romtveit og forklarer litt hva han mener. Han har en lun og fin humor så hva vi skal stole hundre prosent på her og hva vi skal ta med en klype salt er sikkert opp til oss selv og bedømme. Men en spennende vinter of vår kan det bli, vi sier ikke mer.

Jeg fikk et utrolig flott premieskap av min bror til 60-års dagen, men nå er det for lite allerede. Kanskje han må frem med hammer, lim, og rosemalinsskrinet sitt igjen ler Romtveit mens han har mer enn nok med å holde pokalene han fikk forrige lørdag (bildet).

Hvem har lært deg om hest?

- Jeg var en periode hos Thor Tholfsen og han lærte meg nok mer enn jeg tror. Jeg var ung den gangen og tok det ikke til meg helt den gang, men mye av det har jeg bruk for nå. Så var jeg et år hos Stall Volo og jobbet en del med unghester og avl, det var også lærerikt. Jeg har lest veldig mye relevant om emnet og plukker opp ting både her og der. Jeg har en allsidig husdyrbakgrunn.

Hva forer du med, mange spøker med flybensin?

- He he, også her vil jeg si at man skal gjøre det veldig enkelt. Havre har jeg kuttet helt ut. Jeg har de siste årene prøvd å gi litt men med en gang merker jeg en endring, til det negative så nå har jeg kuttet helt ut. Jeg gir Norgesfòr sin sportblanding også er det godt ensilasje stråfòr som gjelder, helst av grovt merke. Ved siden av får de fòrkalk og havsalt slik at de kan produsere de elektrolytter som trengs.

Hester er steppedyr og jeg tror fri tilgang på godt stråfòr er veldig viktig. Jeg fòrer 06:30, så få hestene noe å spise rett etter de har trent, så på nytt mellom 16:00 og 17:00 før jeg gir siste runde i stallen rundt 22:00 på kvelden. I tillegg er godt vann viktig. Vann er ikke vann. Jeg gir av bøtte for da har man bedre kontroll på hvor mye de drikker. Drikkekar er skummelt på flere måter tror jeg, kvaliteten på vannet forringes i lange ledninger og kan bli dårlig.

Hva med det politiske, i fjor ble du lansert som styremedlem i DNT i tolvte time ved Generalforsamlingen?

- Det er jeg ferdig med. Ikke at det ikke interesserer meg men alderen krever sitt. Før jul fikk jeg et slags illebefinnende og nå skal jeg fokusere på og trene hest.

Du har tidligere "truet" med å dra til Island for å gjete sauer?

- Ja og jeg håper at jeg en gang i livet får en sjanse til å realisere den drømmen. Det var kanskje veldig impulsivt sagt den gang jeg sa det men drømmen er der.

Hva mener du om mønstringsløp og 2-års løp?

- Det er nok noe som vil tvinge seg frem uansett. Jeg er på ingen måte i mot det men tror vi mennesker må tilvenne oss dette mer enn hestene. De er kommet så langt at de fikser det men vi må utvikle gode metoder for eiere, oppdrettere, trenere og kusker. Det vil ha sin pris men jeg tror det er uunngåelig.

Spiller du på hest?

- Ja vi er en kameratgjeng som spiller litt sammen men jeg har satt som krav at vi ikke bruker banker på stallens hester sier Las og ler. Vi vinner aldri heller sier han. Jeg er ikke voldsomt interessert i alt ved travsporten og det er ikke slik at vi sitter med Rikstoto Direkte på her hjemme hver kveld. Det er kamp om fjernkontrollen her som i alle andre hjem avslutter Romtveit.

Vi takker så mye for at vi fikk komme, lykke til med hestene i 2011!

- Tusen hjertelig takk for det. Vi jobber på og håper på det beste. Dotterud Teddy er en hest Romtveit gjerne snakker varmt om, her spreller han litt til ære for fotografen.

 

Foto: Trav24.no

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!