Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Trav24-profilen: Jens Kristian Brenne

Del:  

Hans første starthest som egen trener endte like godt med seier i Hoppederby kvalifisering med S.J.s Majesty i 2010, mens Next Step kvalifiserte seg til samme finale to løp senere på dagen til over 60 i odds. Jens Kristian Brenne fikk en pangstart på karrieren og er nå på 

full fart oppover alle statistikker. 

Oppvokst i hytteparadiset Hvaler sør for Fredrikstad tråkket Jens Kristian i stallen fra tidlig alder. Som mange andre ungdommer var det fotballen som tok mye tid men Jens Kristian ønsket å tilbringe mer tid med pappa Vidar Asgeir som drev eget oppdrett og oppsøkte stallen oftere og oftere. På 14-års dagen fikk han sin første hest og siden det har fotballen fått leve sitt eget liv, uten Jens Kristian.

"Brenne" var solgt og ville satse for fullt. 

Ferden gikk noen få mil nordover til Tomb Videregående Skole hvor han ble i tre år. - Der hadde jeg med meg Brenne Stjerna som vant Oaks mens hun stod der skyter han inn. Etter det ble han ansatt som lærling hos Jan Roar Mjølnerød i Halden. Her lærte han mye om kaldblodshesten og fikk for alvor opp øynene for konkurransesporten trav. Neste stopp på arbeidsgiverlisten, som forøvrig ikke ble lang, ble Steinar Holm i Blaker. Holm spurte selv om Brenne ville jobbe for ham men svaret ble negativt. De som kjenner Steinar Holm vet at han ikke gir seg på tap og Brenne fikk grei beskjed om å møte opp og se på forholdene før han avslo tilbudet. Som sagt så gjort. Jens dro til Blaker og slo til. - Jeg har aldri angret en dag på den beslutningen sier Brenne. Jens Kristian stortrivdes og fikk etterhvert en rekke sjanser i løpsbanen. 

- Ja det stemmer. Jeg fikk en rekke gode sjanser i sulkyen. Det er kanskje bare Steinar i hele landet som hadde fortsatt og satse på meg da, jeg kjørte rett og slett veldig mange dårlige løp til og begynne med. Men man må få rutine og han hadde troen på meg, det gikk bedre og bedre og det er jeg han evig takknemlig for. Jeg ble hos Steinar i fem år før jeg startet opp for meg selv i 2010.

Nå kjører du lite igjen?

- Ja, egentlig ingenting men jeg ser ikke bort fra at jeg kommer til å kjøre litt løp igjen men jeg gir alltid hundre prosent på det jeg setter meg som mål. Nå bruker jeg all tid på trenerkarrieren og føler jeg er på rett vei. Sammen med eierne finner vi passende kusker på hestene som står her på stallen og slik blir det fremover. 

Jeg må få legge til at jeg ikke er noen tilhenger av en liten kuskeelite som skal kjøre alle løp selv om jeg bidrar til nettopp det. Av det kan det bli veldig forutsigbar kjøring i løpene.  Skal vi få et publikum som synes travkjøring er morsomt må ikke det skje over for lang tid. 

Hvordan er det med pågangen av hest?

- Den er ok, jeg fikk nettopp beskjed om at jeg nå kan benytte hele stallen min her på Momarken etter at Tormod Gretland ga seg som trener. Jeg har allerede flyttet inn og benytter nå mellom 20 og 25 bokser. Det er jeg veldig godt fornøyd med. Pr. i dag ligger jeg på rundt 20 hester.

Anette Rørvik jobber hos meg, hun er fantastisk flink, hun skulle vært klonet sier Brenne mens latteren runger i stallen. I tillegg hjelper tidligere travtrener Anders Tovengen og hans datter Marie meg mye. Det kommer også noen jenter og hjelper til med stell av hester og ridning etter skolen pluss at min samboer Anette Susanne Sommerseth bidrar når hun kan. Om en ukes tid begynner det i tillegg en fast ansatt til, da er vi fullt mannskap. 

 

Du har jobbet hos en "varmblodstrener" og en "kaldblodstrener". Hvordan er filosofien din?

- Jeg mener det er veldig viktig å trene jamt men kanskje ikke så hardt. Jeg liker ikke at hestene står over noen jobb. De må ha ordentlig grunnkondisjon, da tåler de all type trening bedre og det er viktig for å holde dem så hele og friske som mulig. Hovedessensen er intervaller med mosjon og fartslek i mellom intervallene. Det er meget gode treningsfasiliteter her på Momarken, jeg mener det er av de beste i landet. Vi har bane, rakbane, skogsveier og alt vi ønsker oss.

Løpshestene går som regel tre dager pr. uke, unghestene går fire mens åringene prøver vi å kjøre med fem ganger pr. uke. Det er forskjell på kaldblods og varmblods. Jeg er av den formening at man må være langt mer tålmodig med kaldblodshestene. Det er viktig og finne et opplegg man tror på, også satse på det. Skifter man for ofte filosofi tror jeg det blir mye rot. Det er klart man kan plukke opp detaljer her og der som man implementerer i opplegget men hovedtrekkene bør man stå fast ved sier en engasjert travtrener. 

Jeg skor alle mine hester selv.

Hva mener du om 2-års løp?

- Jeg er udelt positiv. Det krever et annet opplegg for hestene fra treneren sin side men sporten har en stor utfordring her. DNT legger opp til en satsning på norskfødt, men det er veldig langt frem for en som kjøper en åring og vi ser jo at flere og flere kunder ønsker løpshester. Jeg er helt sikker på at hestene ikke tar noe vondt av 2-års løp om man bare gir dem grunnlaget først. Jeg har ingenting negativt og si om 2-års løp og ønsker det velkommen. Jeg har forresten noen veldig fine 2-åringer på stallen nå. Vi gleder oss til neste sesong. 

Fóring?

- Her mener jeg det enkle kanskje er det beste. Mine hester får kraftfór morgen og kveld mens de har fri tilgang på tørt høy i baller hele dagen. Jeg gir salt i tillegg men fint lite tilleggsfór. 

 

Om en snau uke er det auksjon av Folkehestene, du har Gigant Super på stallen. Står han her også etter auksjonen?

- Det vet jeg ikke men det håper jeg inderlig. Det er en kjempefin hest som har mer å hente i løpsbanen. Han har over 50 i trippelprosent i karrieren og har bare startet 35 ganger. 

Du har nesten 50 prosent på trippel på samtlige starthester (72 starter, 12 seire, 13 2.pl, 9 3.pl, 7 4.pl og 14 øvrige premier) du har selet ut i hele år?

- Ja det har gått veldig bra. Jeg er nøye på at hestene er klare for start når jeg sender dem ut. Å ha kvalitet på hestene er alfa omega. Det finnes masse flinke hestefolk i Norge, men har du svakt materiell og jobbe med så spiller det ingen rolle om du bor i stallen og jobber livet av deg. Det blir bare marginalt bedre og ingen legget merke til deg. Jeg har økt standaren på hestene jevnt og trutt og er fornøyd nå, man ønsker seg alltid enda bedre hester men det kommer sier Brenne selvsikkert. 

Hvorfor er du best av alle trenere på Momarken om noen år?

- Det er fordi jeg har en plan, jeg er ekstremt interessert i dette og jobber knallhardt og seriøst. Jeg vet hva som kreves for å nå toppen og er villig til å ofte det som trengs. Har man gode hester, jobber riktig og hardt så er man langt på vei. 

Din far er oppdretter av Brenne-hestene. Brenne Rødi er glodhet om dagen mens flere av de andre hestene hans har preget premielistene i mange år. Bor det en oppdretter i deg?

Nja, det er mulig. Nå har jeg fullt fokus på trenerkarrieren. Jeg diskuterer mye avl og hingster med pappa så jeg er på en måte involvert men nå fokuserer jeg som sagt på trenerbiten avslutter travsportens coming man som her er på vei til oppvarming med Seachick som vant på Drammen i går. 

 

Foto: Trav24.no

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!