Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Trav24-profilen: Geir Kihle

Del:  

Vi fant ikke noe bedre tidspunkt å besøke travtrener Geir Kihle på enn rett før Klasseløpshelgen. Med 20-30 finalister på CV`en og en fremtidsrettet tankegang er det ingenting som taler for at Geir ikke fortsetter i samme spor i årene som kommer. 

De årene kan fortere enn mange aner bli hans mest spennende, både privat og karrieremessig. Med stor stall og lærervirksomhet to dager i uken ved hestefaglinjen på Melsom Videregående har Kihle nok å henge fingerene i foreløpig.

Hester som Spit Florentine, Express Sund, H.G. Elessar, Lykkje Odin og King Coral er noen få av hans klassiske deltagere, så var Geir mildt sagt sterkt delaktig i Master Thojs karriere. I tillegg kommer Bogle Superb, J.Ts Crown og C.C. Dream som starter i helgen.

Vi har tatt turen til Herkjeft Gård som bare ligger noen hundre meter fra Geirs fødested. Her har han leid stall i snart 19 år og trives som fisken i vannet med sin kone Kristine Kihle som til daglig beriker fagbladet Trav- og Galopp-Nytt med dene ene godhistorien etter den andre. Sønnen deres er allerede bitt av basillen og kan i følge Geir selv fly rundt på kveldene og drikke vann av hestenes drikkekar og vrinske som enhver gamp. Han har egen ponni og elsker dette livet sier Geir.

Bare noen lange steinkast unna bor Ingar Hagen, oppdretter av en viss Bogle Superb som vi kommer tilbake til, hans nærmeste nabo er legendariske Asbjørn Mehla og noen hestesteg lengre borte trener Halvor "Max" Grønbæk sine hester. Vi er kloss på Holmestrand hvor bl.a. Jan Kristian Waaler og Kristian Malmin har staller.

Vi starter med auksjonene Geir. Der er du ivrig og seriøs?

- Ja det er veldig viktig å gjøre en grundig jobb denne helgen. Både med å skaffe kjøpere til potensielle klasseløpsdeltagere og ikke minst plukke ut de hestene man vil ha. - Også la hver å by på impuls for det kan ofte bli dyrt sier Geir og forteller om en tur til Lexington fra noen år tilbake. Etter historien fikk vi trent lattermuskelen og kan bare konkludere med at heller ikke Geir er feilfri. 

Geir er født og oppvokst på gård i Revetal uten at det gir noen garantier for at det skal bli hest. Det var nemlig skihopping som var unge Kihles store lidenskap i yngre år. Det finnes sikkert noen, men utenom Lars Grini som ble verdens første skihopper over 150 meter kommer ikke vi på mange i hestesporten som har hoppet over hundre meter i bakken. Geir Kihle har 113 meter som rekord og ble tidlig interessert i treningsfilisofi. 

- Det er riktig. Jeg kan med en gang si at spenst, styrke og rytme er nøkkelord i min treningsfilosofi. Som i skibakken hvor det var repetisjon på repetisjon på repetisjon som gjaldt så er det faktisk det samme med hester. Har du ikke spenst, styrke eller rytme blir du ingen topp utøver. Jeg har gjennom mitt arbeid i Tv vurdert masse varminger og da er det nettopp spenst, styrke og rytme jeg ser etter.

Men tilbake til de unge år, hvordan ble det da hest?

Min far er kamerat med Tore Foss, han leide en viss Solbergstjerna som avlshoppe av Per Nøklestad. Hun stod rett der borte sier Geir og peker så i lende. Hun var faktisk en av de aller første hestene jeg fikk pussle på med. Etterhvert følte jeg at dette lå for meg, jeg hadde fin kontakt med dyrene og hesten tok mer og mer av min tid tidlig i tenårene. Etter å ha jobbet hos trenerkapasiteter som Hans Petter Tholfsen, Vidar Hop, Jim Frick og Per Gottling startet jeg opp for meg selv i Hokksund rundt 1992. Før det jobbet jeg ved Vestfold Jernlager og måtte ta et valg. Trygg fast jobb eller hest på heltid. Jeg valgte heldigvis det siste.

Og hvilke kunnskaper snappet du opp på din vei?

Oi, det er så mye. Hos Tholfsen forstod og lærte jeg alt om det å være seriøs, at alt skulle være på stell. Hos Vidar Hop utviklet jeg meg selv mye, fikk ha mye ansvar og ikke minst få satt intervalltrening i system. Etter 1.5 år hos Jim Frick skjønte jeg at det bare var beinhard jobbing og system på alt i virksomheten som betød noe mens Per Gottling lærte meg viktigheten av at hestene har den innvendige roen som skal til, både for å hvile riktig men også under trening.

Jeg bruker Jan Rennesund som veterinær, han er utrolig dyktig, det samme er Bente Halland som behandler hestene våre med jevne mellomrom. Viktige brikker i teamet vårt. Det er selvsagt også de som jobber og hjelper til her, de gjør en strålende jobb som jeg er takknemlig for.

Og hvordan trener du nå?

Via et opplegg med en miks av mye jeg nå har nevnt. Det første man må lære seg er å trene best mulig på de fasiliteter som finnes. Vi har en meget fin treningsløype rundt gården på ca. 2 kilometer, inkludert en rettstrekke på 900 meter hvor intervallene foregår i 700 meter. Jeg varmer mye. Hestene får 7-8 kilometer med oppvarming før vi starter intervallene. Det er 7-8 runder rundt Bjerkebanen sier Geir. Så kjører vi alltid 3-4 hester sammen, det tror jeg er viktig. I motsetning til en del andre kjører jeg færre intervaller siste jobbet før løp og første etter løp. Det tror jeg er medvirkende til at hestene kan holde formen lengre. For å få til en topphest må den ha masse hard trening over tid. Det er viktig at man slipper for mange opphold i treningen og det er viktig at hestene får den hvile de trenger mellom treningsrabeid og løp sier Geir.

Så er det viktig med restitusjon. Vi er veldig nøye med at det skal være harmoni. Jeg har alle hingstene i en stall, mens hopper og vallaker står for seg. Vi følger nøye med i luftegårder hvem som kan gå sammen og hvem som lager bråk. Da blir det omrokkeringer til alle har funnet sin plass.

Og ro preger hele Herkjeft gård, både folk og fe. 

Hva fòrer du med?

- Jeg prøver faktisk å gjøre det enkelt. Vi gir hestene Pionèr fra Norgesfòr pluss havre samt litt vanlig mineraltilskudd. Jeg har aldri vært redd for å gi havre til hestene. Så får de en blanding av tørrt ensilage og høyballer, avhengig av årstiden. Vi får alt av høy fra Kristines mor på Hamar, det er topp kvalitet.

Alle hestene har drikkekar og bøtte ved siden av. Hjemme tror jeg hestene drikker bedre om de har begge alternativer, på tur er det få av mine hester som drikker i det hele tatt. De skyller gjerne munnen og tar en sup men aldri noe særlig mer.

Du har vært aktiv på det politiske plan. Hvordan ser du på den biten?

Huff, det er vanskelig sier Geir og prøver å vri seg litt bort fra temaet.

Ja??

- Jeg har prøvd mange verv men skal jeg være ærlig så er det til tider som å stange hodet i veggen. Man kommer ingen vei og blir møtt med gammeldagse holdninger. Jeg føler meg ferdig med politikk. Nå vil jeg trene hester også får det bli som det blir.

Men meninger har du, det vet vi!

- Stikkord som langsiktighet og forutsigbarhet er viktig nesten uansett hva du driver med. Her popper det opp nye tiltak helt uten en klar tanke bak virker det som. Sporten er avhengig av noen som tørr å ta noen harde og upopulære avgjørelser. Så er det hest i næring da....

Man er på rett vei på noen områder. Å skaffe flere hesteeiere er prioritet nummer èn.

Kårene for dere trenere da?

- De er harde men vi har mye å gå på selv også. Vi må komme på banen selv og si hva vi vil. Spesielt er det vanskelige kår rent økonomisk om man ikke kjører løp selv. Vi trenere bør bli mer proff på flere områder. Vi har et eget ansvar for at vi selv får det bedre. Bare klage hjelper lite, vi må ta tak. Om DNT klarer å skaffe flere eiere så er det f.eks. vårt ansvar å ta vare på dem forklarer Geir.

Hestene som starter i helgen?

- Jeg tror hestene er i fin form alle sammen. Vi hadde sykdom i sommer og det så mørkt ut en periode men jeg føler vi fikk den tiden vi trengte og nå ser det veldig bra ut. Jeg trakk spor i første rekke for alle mine så får kuskene ta de valg de vil underveis. Jeg orker rett og slett ikke gå gjennom de ørtentalls senarioer som finnes. Jeg ser bare rett ned i bakken og hører banespeakeren likevel ler Geir.

Hva er den beste hesten du noensinne har sett?

- Det er ikke så lett å svare på. Den kanskje råeste hesten jeg har sett er Rapide Lebel de gangene han er helt på topp forklarer Geir som mot slutten av samtalen avslører sin svakhet for fransk travsport. Kall meg gjerne frankofil.

Hva er den beste hesten du har trent?

- Det er Express Sund.

Og din største opplevelse i hesteporten til nå?

- Det er heller ikke lett. Jeg vil ikke si et spesielt øyeblikk men alle de positive menneskene jeg har møtt på min vei. Jeg føler meg priviligert som kan jobbe med min store hobby og sant å si er jeg stolt av sporten jeg jobber i. Det er kanskje det aller største avslutter Klasseløpstreneren fra Revetal.

Trav24 ønsker lykke til!

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!