Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Trav24-profilen: Åsbjørn Tengsareid

Del:  

Åsbjørn Tengsareid, eller "Tengsen" blant venner og kjente har i år igjen levert strålende resultater både i sulkysetet og med sine egentrente hester. I går på Bergen Travpark sørget Pinball Wizard for årets 145 seier, tirsdag sørget Åspe Viktor, Black Credit og Sugar Alcore for nok en trenertrippel og et nytt championat hjemme på Forus. Det tredje på de fire siste sesonger og ikke tro at Tengsen

ikke synes det er gjevt å vinne pokalen tilbake etter at sørlendingen Øystein Tjomsland i fjor snappet championatet.

- Jeg er stolt over å være best sier han.

Hvor står trenere og kusken Åsbjørn Tengsareid i dag?

- Jeg hadde noen sesonger hvor jeg virkelig satset på å kjøre masse løp landet over. Det var morsomt men veldig krevende. Hvordan jeg er som kusk må nesten andre uttale seg om men skal jeg si noe så er det vel kanskje slik at jeg ikke har noen ekstremferdigheter men er rimelig all-round som takler de fleste type hester ganske bra. Jeg har blitt mer forsiktig med årene og er til tider kanskje litt for passiv. Jeg ønsker så klart å forbedre meg på alle måter og legger ikke skjul på at jeg studerer andre kusker i inn- og utland så ofte jeg kan.

Og hvem er forbildene?

- Oi, det er egentlig mange. Blir litt feil å nevne noen og ikke andre. Det jeg kan si er at jeg stadig blir imponert over kusker som svært sjelden taper en oppløpsduell, kusker som holder hestene i trav i løp etter løp eller kusker som stadig gjør taktiske genistreker.

Og som trener?

- Jeg må bare si at forutsetningene nå er veldig gode her på gården til Lars Gaute Bø på Høiland i Hå kommune. Vi har veldig mange variasjonsmuligheter å trene på. Vi har rakstrekke, bakke, stranden, horsewalker og veier. Det er alltid enklere å drive alt på et sted. Er det noe som mangler her ute så er det en type rundbane som vi kunne kjørt litt lengre distanser med men det fungerer veldig bra med en del unghester inne på Forus.

Jeg har ekspandert det siste året, fått inn flere hester og ansatt flere. Jeg føler vi er inne i en positiv utvikling. Jeg leser stadig om mangel på hesteeiere o.s.v. men vi opplever faktisk at det stadig kommer nye kunder til og nygamle som ønsker å satse igjen. Det er gledelig og vi tar det som et tegn på at vi gjør mye riktig sier Åsbjørn som har rundt 80 trenerseire i år. Over halvparten står på Høiland mens de resterende er det Kåre Refsland som har på stallen sin på Varhaug.

Hva er treningsfilosofien?

- Definitivt intervallbasert. Vi kan som sagt variere mye. Jentene rir ofte intervaller på hestene på stranden. Det føler vi har en god effekt på hester som kanskje trenger et nytt gir. I tillegg kjører vi hestene på 800 meter flatt eller med bakken på slutten av løypen som intervaller. Men jeg har også firhjulsvogn som jeg bruker mye. Jeg liker å gi hestene treningsperioder, spesielt når de ikke går løp i perioder.

Skryter av de ansatte

Åsbjørn er ikke redd for å skryte av sine ansatte. - Vi har et veldig fint miljø på og rundt stallen her. Silje (red anm: Åsbjørns samboer) er uvurderlig, ellers er det Lars Kristian Løkken, Linda og Siv Helen Bø (tvillingdøttrene til Vikings keeperlegende Lars Gaute Bø). I tillegg kommer det en ny person som egentlig skulle begynne her etter nyttår, nå knakk han armen så den ansettelsen drøyer litt.

Alle sammen gjør en flott jobb. Det sier litt om interessen når Linda (re anm: Bø) kommer og hjelper til i stallen nesten hver eneste dag fra 06:00 til 07:30 før hun skal på skolen. At Linda (bildet) er et arbeidsjern er det flere på stallen som fremhever. Dag Lea har sine avlshopper på samme stall og kan knapt fullrose Lindas innsats. - Hun er helt utrolig. Sent og tidlig står hun på som bare det, alltid like blid sier mannen bak L-hestene.

Hva er målene for 2012 spør vi Åsbjørn?

- Jeg liker å kreve mye av meg selv. Målet er å ta over 100 seire hvert eneste år. I tillegg vil jeg at jeg kjører inn ca. 6 millioner kroner eller mer i penger til mine hesteeiere. Selvsagt mest mulig.

Hvordan förer du hestene slik at resultatene skal bli best mulig.

Når det gjelder föring så er Silje ekstremt interessert i akkurat det og det er jeg glad for. Hun har full kontroll på kvalitet og mengde. Hestene skal spise godt og se godt ut, det tror jeg er veldig veldig viktig. Vi byttet fra norsk til svensk grovfôr i høst og jeg må si vi har sett markant framgang. Grovför fra Hëstkraft holder ekstrem god kvalitet og vi er superfornøyd. I tillegg ble vi bedt om å sende förprøver av kraftför over til Sverige til analyse før vi fikk det første partiet slik at de kan se at det blir best mulig sammensatt. Eneste minuset vi fikk som svar på analysen fra Sverige var litt mangel på salt så vi tilleggsförer med det.

Når det gjelder vann har vi en eller to bøtter hos alle hestene i tillegg til drikkekar. Vi kjøper kraftförblanding fra Fiskå Mølle, det er en pelletsblanding med havre i. I tillegg har vi automatisk föring i alle bokser og de får kraftför seks ganger pr. døgn.

Åsbjørn Tengsareid har hatt stor suksess med bagge raser i egen trening opp gjennom årene så han er kanskje like allround når det kommer til trening. En Derbyseier har det blitt, det var med nylig avdøde Torpa Carl i 2004. Det står seiersmaskiner med hovskjegg og uten på gården stort sett hele året. Åsbjørn ser også med spenning mot sesongene som kommer. - Jeg har fine 2-åringer på stallen og veldig fint stammede 1-åringer som jeg håper skal bli værende i min trening. Jeg er opptatt av å drive seriøst og følge DNTs lover og regler.

Du har mer enn en gang antydet ovenfor Trav24 at du til tider ser på deg selv som din verste fiende!?

He he, ja det kan nok stemme det. I blant føler jeg faktisk at jeg blir litt misforstått også. Jeg har inntrykk av at jeg blir sett på som litt negativ og arrogant. Jeg håper virkelig det er feil oppfattet sier Tengsen og ler. Så tror jeg også at jeg blir sett på som litt sur når jeg slett ikke er det. Før var jeg en særdeles dårlig taper, det håper og tror jeg at har blitt bedre. Jeg kan nok bli frustrert litt for fort, det må jeg forbedre. Jeg har litt vondt for å si nei og tar av og til på meg for mye, jeg skal bli flinkere til å prioritere i fremtiden.

Hva kan vi si om pressen generelt?

Jeg er i alle sammenhenger veldig opptatt av at folk skal drive seriøst. Skal jeg ha noe å kritisere angående pressen så må det nesten være de som jobber i studio i Rikstoto Direkte. De skal mene noe om det meste i banen og utenfor banen. Jeg mener de er ansatt i Norsk Rokstoto for å frembringe spill, til tider mener jeg de gjør det stikk mottsatte. Uttalelsene kommer ofte på ren synsing uten at de vet hvordan reglementet egentlig er. Det har vist seg flere ganger, spesielt den siste tiden. Da provoserer man bare spillerne og det blir feil. De må gjerne mene men da må det være seriøst og gjennomtenkt.

Ideelt sett kunne vi kusker kanskje tatt en prat med trener eller eiere også før RD-intervjuerne stikker mikrofonen opp i nesa på oss, spesielt når det har gått til dundas, men dette skjer overalt ellers i samfunnet. En friidretter får knapt igjen pusten før han må i intervju på direkten så det må vi bare bli flinkere på. Informasjonen skal ut, og det fort og slik er det bare blitt.

Og dommerstanden?

- Jeg tror egentlig ikke det er så mye galt med dommerstanden. Reglene blir ofte endret uten at det informeres godt nok. Greit nok at vi som er kusker bare kan logge oss inn på internet og oppdatere oss men formuleringene er til tider innviklet og vanskelig å forstå. Her tror jeg DNT har en del å gå på. Vi blir aldri informert via mail eller noe som helst.

Jeg satt hjemme og så på Dragon og Eikdølen på Bjerke for noen uker siden og hadde ikke det minste aning om dette var en disk eller ikke. Mulig det er meg det er noe galt med men det sier kanskje litt om hvor vanskelig dette er. Jeg er av den bestemte oppfatning av at vi trenger et klarere regelverk og forholde oss til. I tillegg burde kanskje regelverket ligget som en link på Digital Markedsplass hos funksjonærene slik at spillerne enkelt kunne lese i tvilstilfeller avslutter en engasjert kusk som igjen kan titulere seg som champion på Forus Travbane.

Tirsdag skal stallens Torpa J. ut i V75 på Momarken, ny seier på gang?

Foto: Trav24.no

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!