Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Trav24-profil: Jan Kristian Waaler

Del:  

Førstkommende søndag seler Jan Kristian Waaler ut to nye finalister i de klassiske finalene. Trav24 tok turen til Løvalddalen i Holmestrand i dag tirsdag for å ta pulsen på den dyktige unghesttreneren før helgens storløp.

Løvalddalen ligger i et meget hestevennlig skogsområde som faktisk ligger over en av E18s mange tuneller mot Oslo. Jan Kristian og stalljenta Christine Nilsen har nettopp tilbragt en drøy time i intervalløypa med å plukke stein for å unngå unødvendige skader.

- Det er viktig å unngå de tingene man faktisk kan gjøre noe med sier Jan Kristian når vi ankommer. Thai Mahal og Viking Frecel skal få dagens treningsdose, samtidig er man i full gang med å trene opp fremtidige løpshester. Åringene har fått på seg sele og skal i Waalers nye skrittemaskin, eller horsewalker om du vil. Med dyp dyp sand som underlag er en times arbeid her ikke for puddinger.

Jan Kristian Waaler kan sitt yrke vel, det viser hans resultater sesong etter sesong. Forrige uke ble samtlige kvalifiseringer kjørt på Bjerke. Han har, eller trener fem av hestene som vant. My Happiness E.P. stod et år hos Waaler, Angelina B.R. var også på stallen helt til hun ble solgt. Thai Mahal og Viking Frecel har fått sine treningsdoser her samt Happilyeveafter som Jan Kristians bror Tor-Olav er deleier på. Hun har stått en liten periode hos Waaler. - Det er jeg stolt av sier Waaler med rette, imponerende, enkelt og greit.

Thai Mahal fikk fem runder i den 2.2 kilometer sandbanen i skogen (bildet), pluss oppvarming. I følge Jan Kristian tilsvarer den mengden trening det samme som fem løp over 2100 meter. Når vi legger til at hesten ligger helt på grensen til 240 i puls store deler av de siste to rundene skjønner vi at dette er trening med stor t.
- Hun vil så mye denne at den store utfordringen er å holde henne igjen. Hadde jeg sluppet etter hadde dere ikke sett meg mer i dag sier Waaler og ler. Hun har enorm kapasitet, faktisk har jeg påstått at den ikke står tilbake for Viking Frecels men når han bare vinner og vinner så blir det for dumt å si det om en ustartet hest så jeg har holdt kjeft. Uansett tror jeg hun kjemper om seieren på søndag selv fra dødens. Hun har bare startet to ganger så merra er veldig urutinert men hun er så sterk som få andre hester.

Vidar Hop har kjørt jobb med henne på banen og her hjemme flere ganger så han kjenner henne godt nok. Jeg er optimist men puster nok ikke helt normalt før jeg ser at hun unngår uhell og kommer seg feilfritt rundt den første svingen.

Viking Frecel får et litt roligere treningspass. Den bedagelige Viking Kronos-sønnen gjorde jobben sin og ga ingen grunn for at ambisjonene skal ligge lavt foran Kriteriefinalen. - Jeg foretar ingen endringer på noen av hestene før helgens løp. De har virket så bra i det siste at det med stor sannsynlighet bare vil ha negativ innvirkning om vi skal prøve noe krampaktig på slutten. Frecel har vist at han er den beste i år og håpet er selvsagt at han vinner på søndag. Jeg kan ikke være annet enn optimist men det er kjøtt og blod, det er unghester og travsporten er som alltid uforutsigbar sier suksesstreneren.

Rekrutteringen er sikret

Før starthestene anstrenger seg viser Jan Kristian frem stallens fem 1-åringer. Nytt av året er at det nå står flere utenlandske unghester enn norske på stallen. - Det er mer en tilfeldighet. Jeg kjøpte to svenske hester på auksjonen samt at jeg fikk inn en meget spennende amerikaner i tillegg. Da blir det slik i år. Er hestene bare gode nok så tjener de penger uansett er det Waaler sier om den saken. Han virker til å bruke lite tid og energi på ting han ikke får gjort stort med. Det skinner gjennom i flere av emnene vi er innom i løpet av de timene vi er på besøk.

Årets 1-åringer

Borga Figo (e.Flirtin Man, bildet underst). Mor Possessed Bydreams travet 11.3 og tjente over 800.000 svenske kroner. Hun kommer fra samme mor som Balanced Image.

Borga Fancy (e.Flirtin Man). Mor er søster til Hambletonianvinner Scarlet Knight

Deweyscamper (bildet høyre, e.Deweycheatumnhowe). Mor er søster til Amour Angus som er mor til Andover, Angus og Conway, alle med etternavn Hall.

Speedy Frecel (e.Magnetic Power). Bror til Viking Frecel

Secret Player (e.Varenne). Skal selges på auksjon i helgen og eies av Jan Kristians bror Kjell Egil.

Hvordan er kårene for dere trenere?

- De kan vel bli bedre. Jeg hører stadig historier om trenere som tilbyr sine tjenester for 3- 4.000 kroner pr. mnd og da er skoning inkludert. Da forstår man at det går galt. Vi trenere er vanligvis ikke all verdens utdannet, da er det hardt arbeid som gjelder. Det nytter ikke å ta på seg de hvite hanskene for tidlig, det er i hvertfall min mening. Det er arbeidsledige snekkere og arbeidsledige aksjemeglere. Da er det naturlig at en del travtrenere også sliter. Sånn er det bare, markedet styrer mye av den problematikken.

Når og hvordan løsnet det for deg?

Jeg jobbet her på gården i nesten seks år for Kjell Teigen før jeg startet for meg selv og jeg har holdt fast på det treningsopplegget han hadde siden det. Klart har jeg videreutviklet det hele tiden. Man lærer av sine feil og blir klokere for hver dag som går. Jeg har vært her siden 1991 og mener å ha lært meg å lese hestene som kommer inn. Hvor hardt kan man trene og hvilke hester man må være forsiktig med. Men jeg tar stadig feil og vil antageligvis gjøre det så lenge jeg holder på med hester men prosenten for å treffe blir stadig bedre. For min del hadde jeg masse dårlige hester i trening i starten, men så vant en hest jeg eide selv et 2-års løp på Bjerke for Gunnar Eggen, det var Lollis Third. Etter det ble det bedre pågang og kvaliteten stadig bedre. Fra litt inn på 2000-tallet og frem til nå må jeg si at jeg har hatt veldig fine hester og eiere.

Det er kanskje ikke så rart så lenge Waaler har trent frem hester som Mystical Dream, Olganina, Royale, Qtee, Lucky Buck, First Eleven L, Bullchip, Viking Frecel for å nevne noen.

Kan du til slutt gi oss amatører noen gode råd?

- Jeg har i grunnen mer enn nok med meg selv og føler ikke at jeg er i posisjon til å belære noen men må jeg si noe så er det at man ikke begynner å leke seg med en hest på bane før den har rikelig med mengdetrening. Det er på banene man kan ødelegge hestene med for stor fart. I tillegg nytter det ikke å slurve, man må trene om solen skinner eller regnet pøser ned avslutter Jan Kristian Waaler.

Vi takker for oss og ønsker lykke til på søndag.

Foto: Trav24.no

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!