Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Månedens Trav24-profil: Morten Almeland Pedersen

Del:  

Via en svært målrettet fremtidsplan allerede fra 8 års alder har Morten Almeland Pedersen nådd sitt mål. Nå er han travtrener. Men Sandsli-gutten har på ingen måte 

slått seg til ro med det. Heldigvis. Nå vil han som sin "landsmann" Mons Ivar Mjelde bygge stein for stein til han er en etablert topptrener med storstall. 

Morten A. Pedersen 

Navn: Morten Almeland Pedersen
Sponsor: A.G. Regnskap AS
Alder: 26 år
Antall seire: 68
Antall seire i 2017: 6
Stall: Kulmoen Travbane, Vormsund
Hester i trening: 21 

Fra å få tildelt stall ved Kulmoen Landbane, tilhørende Nes Travselskap, med elleve bokser har 26-åringen utvidet jevnt og trutt. Nå har han tjue bokser. Drømmen er å bli stortrener med full kontroll ved alle aspekter av bedriften. 

Vi besøkte Almeland Pedersen og hans mannskap i går, midt i teleløsningen og møtte en utålmodig trener som vil ha tørre forhold fort som fa...

Hvordan startet interessen?

- Allerede når jeg var 8 år. Jeg vokste opp med foreldre som hadde interessen. Vi bodde ikke langt fra Ove Wassberg så veien var kort dit for å sitte på til travbanen. Da var det gjort. Det ble ponniløp, jobbing i stallene, så har egentlig tiden gått fort til dit vi er i dag.

Og praksisen i korte trekk?

- Jeg jobbet på stallen til Øyvind Austevoll før veien gikk østover til Jan Roar Mjølnerød sin stall i Halden. Så ble jeg ansatt hos Sigbjørn Kolnes og jobbet først ved Børke Gård så på Bjerke hvor han startet en unghestsatsning. I tillegg har jeg vært hos Trond Bullern Anderssen og skodd en hel del i vestfold før jeg tok trenerskolen i 2015. 

Og målet er å bli stortrener?

- Ja, definitivt. Dit skal jeg. Bedriften har økt sakte men sikkert og i det tempoet jeg har ønsket. Nå starter vi på fortsettelsen. Det er ikke vits å gape over alt med en gang. Da tror jeg sjansen for å lykkes er mindre. 

Er du en tålmodig sjel da kanskje? 

- He he, jeg var kanskje verdens minst tålmodige person, alt skulle skje med en gang og helst i går. Fakta er at den dagen jeg forstod at jeg ikke trengte å vinne hvert eneste løp jeg kjører ble jeg en mye bedre kusk men også en bedre trener. Det er i hvertfall min egen oppfatning. 

"

Fakta er det at den dagen
jeg forstod at jeg ikke
trenger å vinne hvert
eneste løp jeg kjører
ble jeg en mye bedre
kusk og en bedre
trener.

"

Hestene utvikler seg med trening og løp. Da er det viktig å vente på dem også. Flere av hestene som står på stallen her vet jeg ikke hvor gode de er for vi har aldri trykket dem i trening. Det kan slå begge veier men det nytter ikke å presse en hest. Den må ha den tiden den trenger, så er det opp til oss at den tiden blir minst mulig, men naturlig. Hesteeierne må få sjansen til å få igjen noe på sin investering i løpet av rimelig tid. Det viktig at hestene får sin grunntrening og sin daglige trening. Vær og vind skal ikke stoppe den biten. Da blir man hengende unødvendig etter. 

Hva er filosofien du skal bygge bedriften opp på. Du har en del hjelp, bl.a. proffhjelp med den økonomiske delen?

- Ja det stemmer. Min mor driver et regnskapsfirma som også er min sponsor. Hun tar seg av alt av økonomi og er til uvurderlig hjelp. Også i flere av andelslagene vi har. I tillegg er min far en god samtalepartner, han er medeier i et andelslag. Han har gått på Nesttun og Travparken i all den tid. Merkelig nok passer han på at det er V75 på Bjerke de gangene han tar turen over fjellet. Han har også hjulpet meg mye og de skal ha en stor takk for at jeg nå er i gang. 

Du har også en jobb til ham etter hvert skjønner vi? 

- He he, ja når han pensjonerer seg starter jeg opp en liten filial i Bergen. Han får jobbe der sier Morten i det latteren bryter ut igjen. 

For du lengter litt hjem?

- Ja, den sosiale biten sliter jeg litt med, alle vennene mine fra tidligere er der så det er godt å komme hjem en gang i blant. Som nå i helgen når jeg var opp med starthester i V75. Men det går fint og jeg skal ikke klage. 

Jeg sverger til intervaller og heattrening. Løpshestene går to ganger i uken. Så varierer det hva som blir av trening/vedlikehold ved siden av. Når de trenes, så trener vi. Det må hestene tåle, ellers tåler de heller ikke påkjenningen det er å gå løp. Akkurat nå er det bare klin og det er frustererende men vi har hatt fine forhold lenge så vi skal egentlig ikke klage. 

Du har hele syv 3-åringer på stallen. Er det bevisst?

- Ja, absolutt. Hestene bør tjene pengene sine som relativt unge. Så har man selvsagt de hestene som blir med videre og forhåpentligvis kan starte i V75. 

Rask omsetning, da er du kanskje for 2-års løp også?

- Det er helt riktig. Vi bør starte med flere 2-åringer. Det tror jeg ikke dem har vondt av. Alle blir selvsagt ikke klare men for de som vil satse så er det viktig etter min mening. Det må legges mer penger til 2-åringene slik at man har noe igjen for det å sette i gang tidlig. Statistikk viser at de som har lengst karriere også har vært ute som 2-åringer. 

2-åringene mine går 5 til 6 ganger pr. uke i lang tid. Nå er de blitt 3 år og er mer i gang med to ganger pr. uke også dem. Jeg har allerede startet flere av mine 3-åringer og flere kommer nå etterhvert. Jeg er veldig fornøyd med de jeg har. 

Hva er målet for sesongen?

- Jeg håpet på en million kroner innkjørt i fjor. Det gikk ikke men husk da på at antallet starthester var mye mindre enn i år og stallenes beste da, Gio Follo, ble skadet og sprang ikke inn det vi håpet. 

Jeg går for en million også i år. Vi satte 10 stallseire som mål i fjor og klarte 12. I år er vi allerede i 7 så da sier jeg 20 seire i år. 

 

Du sier selv du er en tenker, en filosof. 

- Ja, jeg bruker mye av tiden til å filosofere over hvordan vi skal bedre resulatene. Hva som må til for at hestene skal bli bedre og ikke minst oss selv. Min samboer Line Simonsen jobber noen dager i uken og er resten i stallen med oss. Hun er meget viktig sammen med dyktige Ragnhild Stellander som jobber full tid hos oss. Hun er søster til Ida Nilsen som var hos Trond Smedshammer i mange år. Jeg sørger alltid for å ha kjørehjelp på treningsdagene slik at vi alltid er fire eller fem som kjører sammen.

Vi har rundtbane på 800 meter og en fin rakbane her ved siden av. Mer trenger vi ikke. Jeg har nylig gått til innkjøp av en tredemølle og gleder meg til den kommer. Da vil dager som dette, hvor føre er håpløst, være langt enklere. Det er en stor investering men jeg tror det vil lønne seg. 

Her mønstrer Line, Morten og Ragnhild Mike Magic (e.S.Js Caviar og Kasper T.T. (e.Revenue)

Du får 200.000 blanke kroner til bedriften. Hva bruker du de til?

- Oi, det var en opptur. Da tror jeg kanskje jeg hadde puttet de inn i tredemøllen... eller, kjøpt hest til en nytt andelslag he he. 

Så du har flere ledige bokser?

- Alltid ledige plasser og alltid på jakt etter gode hester til nye andelslag. Det nytter ikke å sitte på ræven eller bare kritisere andre. Sørge for at man selv ikke gjør noe galt så er man langt på vei. Da sover man også godt om natten avslutter Morten Almeland Pedersen. 

Treningsliste Morten A. Pedersen:

Hestenavn Rase Kjønn Alder Neste start Startgrunnlag Startpoeng
Best Sensation Varmblods traver H 3   0 0
Ganador Varmblods traver V 4   0 0
Gio Follo Varmblods traver H 7   574 619 500
Jan Viktor H. Kaldblods traver V 4   0 0
Kasper T.T. Varmblods traver H 3 17.03.2017 0 0
Lucky Bullet Varmblods traver HP 7 15.03.2017 327 000 1 885
Magic In Mind Varmblods traver H 3   23 000 445
Magic Mike Varmblods traver H 2   0 0
Millmessi Varmblods traver V 7   173 384 400
Mystery Train Varmblods traver HP 3   0 0
Norma B. Varmblods traver HP 3   11 000 275
Porque Nao Varmblods traver KH 3   0 0
Queen Vacation Varmblods traver HP 5   15 918 119
Rosanna K.G. Varmblods traver HP 3 15.03.2017 0 0
Russel Street Varmblods traver V 4   63 662 670
Skyfall Varmblods traver V 4   142 000 1 280
Star Frecel Varmblods traver H 4   30 500 460
Taxi Titan Kaldblods traver HP 2   0 0
Tender Love Varmblods traver V 7   214 439 0
Thai Allure Varmblods traver V 6   91 000 85
Vasadu Varmblods traver H 8 17.03.2017 725 438 865

Foto: Trav24.no

Tips en venn