Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Blogg: Det er nå man skal kjøpe norskfødt!

Del:  

Se bort fra alle de dyste tall fra auksjoner verden over, se bort fra at vi er en lilleputtnasjon som sjelden kan ta opp kampen med storebror i øst og se bort fra det faktum at mye skurrer i norsk travsport om dagen. Det er nå man skal kjøpe norskfødte varmblodshester.

Etter at det sittende styret i Den Norske Travselskap endelig tok tak i situasjonen rundt vårt eget oppdrett, noe som forøvrig totalt har vært ignorert i mange år har det nå skjedd veldig positive ting som kan komme til å vise seg svært verdifullt for alle. Gjennomføres dette som planlagt skal styret ha stor honnør for å ha satt det første spadetaket i jorden.

Skal øke fra 7 til 18-20 prosent

I 2009 ble det delt ut drøyt 155 millioner kroner i pengepremier i løp for varmblodshester. Av dette gikk snaut 79 millioner kroner til norskfødte hester.

Totalt sett var det bare ca. 7.5 prosent av de 155 millionene som ble delt ut i løp forbeholdt kun for norskfødte hester. Det er alle løp utenom de såkalte avlsfremmende løpene (mønstringsløpene, DNTs Unghestserie, Märtha Loises Pokalløp og Klasseløpene). I følge EU-direktivene har vi lov til å øke denne grensen til 20 prosent. Og det har DNT nå vedtatt å gjøre.

Som et eksempel kan vi se til Frankrike som er den absolutte stornasjonen i europeisk travsport, de driter fullstendig i reglene og har i flere år ligget på rundt 90 prosent av pengene som går til hester født i Frankrike.

I løpet av 2015 skal vi nå ifølge DNT være oppe på maks nivå hva gjelder dette. Det vil si at vi med en jevn progresjon kommer til å øke her med 2.5 prosent i snitt pr. år. Det vil igjen si følgende.

I 2009 tjente norskfødte varmblodshester ca 11.6 millioner kroner i løp forbeholdt norskfødte hester. De har i følge reglene lov til å gi ut ca. 31 millioner kroner. Husk også på at dette ikke medregner mønstringsløpsordningen, DNTs Unghestserie, Märtha Loises Pokalløp og Klasseløpene som er Kriteriet, Hoppekriteriet, Derby og Hoppederby som kommer i tillegg.

Nye 3.8 millioner kroner hvert eneste år til 2015

Det er her vi selv må ta et ansvar for DNT kommen nok ikke til å skrive ut hundrevis av nye løp om det viser seg at det er 4-6 hester som blir meldt i hvert løp. Det godtar neppe Norsk Rikstoto all den tid spillproduktet ikke blir bra nok. DNT kan løse dette ved å ha høyere førstepremie i de løpene som kjøres men man kaster ikke penger ut av vinduet. Så vi trenger flere hester og grunnen til å sette i gang med det leser dere i denne nyheten.

Når vi tenker på at de aller aller fleste faktisk er fornøyd med premienivået i dag er dette en ekstra gulrot for alle som driver med oppdrett av hest. Det er nesten utenkelig at de lave prisene på norskfødte hester vil holde seg på årets katastrofalenivå om DNT følger opp på dette området. Gjør de det og øker med 2.5 prosent pr. år tilsvarer det rundt 3.8 millioner kroner ekstra hvert år til norskfødte varmblodshester.

Om alle bidrar går dette bare en vei

Dette er strålende nyheter for alle som driver med oppdrett. De som satser på norskfødt nå vil oppleve en liten gullalder, husk på at premiekaken nødvendigvis ikke økes men andelen som går til norskfødte hester vil gjøre det betraktelig i årene som kommer. Det går ut over importhestene som vil få mindre å konkurrere om.

Men det må samkjøres med at DNT er flinke nok til å markedsføre dette ut til alle som eier hest, og en rekke personer som enda ikke har kjøpt seg en. Klarer man å skape ordentlig pressedekning rundt lanseringen av Folkehesten neste år har vi en gyllen sjanse til å få ut dette budskapet til flest mulig.

Når vi i tillegg vet at oppdretterne vil motta hele 20 prosent oppdretterpremier i fremtiden for de yngste hestene er det bare en ting å si: Løp og kjøp norskfødt!!!

Foto: Trav24.no

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!