Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 
SISTE:

NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Matchplay S.SFast WinnerGabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es Esperanza, Ygritte, EikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden,  Viking Va Bene, Well MadeSliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K. NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Matchplay S.SFast WinnerGabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es EsperanzaYgritteEikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden, Viking Va BeneWell MadeSliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K. NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Matchplay S.SFast WinnerGabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es Esperanza, YgritteEikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden,   Viking Va BeneWell MadeSliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K.

Trav24-profilen: Stall Antonsen

Del:  

Cato Antonsen har vært travtrener siden begynnelsen av 80-tallet og med få nedturer underveis har det jevnt og trutt trillet inn seire på stallen. Under streken på CV`en står det over 1300 egentrente vinnere. Vi tok en tur til Momarken for å se hva han gjør for å opprettholde de

gode resultatene år etter år. Stall Antonsen er først ut i vår nye spalte, Trav24-profilen.

Klokt valg :-)

Skal jeg stoppe å ta en pølse på veien eller skal jeg ikke? Grunnet glatte veier og litt etter skjema dropper jeg det, heldigvis.

Når jeg ankommer Søndre Haga Gård snaue 5 kilometer fra Momarken Travbane er sønnen Gøran som har ansvaret for de fleste løpshestene på gården, Pauliina Suomalainen, Martine Skarsholt og Tormod Strøm ferdig med dagens kjøring.

- Nå venter julelunsj roper Gøran fra selekammeret. - Jiiipi, tenker jeg inni meg mens jeg svarer, jasså uten å fortrekke en mine.

Ja, det er julelunsj på Momarken i dag.

Og langt over hva jeg forestilte meg under betegnelsen lunsj. Sissel Kjeve, Astrid Haugland og Ann Kristin Kristensen i damegruppa hadde disket opp med alt man kan drømme om på en juletallerken. Og ikke nok med det, etter en kraftig porsjon ribbe, julepølse, medisterkaker, herlige poteter, surkål og rødkål kom det riskrem, rød saus og twist på løpende bånd. Aller trenere, stallpersonell, administrasjon og banemannskap spiste hva dem orket, likevel var det masse mat igjen. Mett og god satte vi kursen ned til stallen igjen.

Takk til de alltid like hygglige damene på Momarken.

Meget sterke tall!

Med 20 starthester på stallen lar vi oss imponere av 55 seire i år.

Resultatmessig har det gått meget bra i år?

- Ja vi er veldig fornøyd sier Gøran. Husk på at vi har kjørt bort ti seire i tillegg. Jeg fatter ikke hvordan Gøran klarer å ikke vinne løp med en kanon som Yumbo Yob fleiper pappa Cato (Cato 15 seire vs Gøran 0). - Det vi tjener på er at vi holder hestene i form hele året. Hestene våre vinner løp i januar, de samme hestene kan vinne løp midt på sommeren og på vinteren legger pappa Cato til. Det er det de ansatte som skal ha all fortjeneste for. Stallen på banen er det Cato og Marlene Grimstad som tar seg av.

Trening

Hva gjør dere for å holde formen så lenge på hestene?

Vi er nøye med de tingene som vi mener er viktig. Hestene skal ha stell, god mat og riktig trening. Gjør man det rett går mye av seg selv.

Ja, hvordan trener dere?

Intervaller er hovedbasisen. Hestene blir trent ordentlig tre ganger i uken, hardt mandag og fredag og rimelig hardt onsdag. Ellers er det mye utegang og detaljer som gjør at hestene skal beholde sitt gode. Lørdag er det bare luftegård mens søndagen er hviledag, da står hestene inne forklarer Gøran. Vi har flere varianter av intervalløyper. For to år siden lagde vi vårt eget sandspor, det ligger helt inntil den vanlige intervalløypa, også har vi flere plasser på alle skogsveiene våre hvor hestene får strekke ut på forskjellige distanser.

- Når det gjelder hestens humør er det viktig at man aldri går tom for nye idèer sier Cato. Jeg spør og graver mye, det har jeg tjent mye på opp gjennom tiden. Momarken har fantastiske treningsmuligheter og de er i tipp topp stand året gjennom, hver eneste dag. Men når man kjører på rettbanen så kan hestene bli lei, det er 900 meter rett frem. Her hjemme på gården kuttet vi ned løypa til 600 meter, med litt svinger underveis så ser aldri hestene slutten av løypa før det er rett før vi må ta dem opp. På den måten går de nesten alltid pigge " i mål" i den korte løypen. En detalj men en viktig sådan sier Cato.

Hva er lettest å trene, vermblodser eller kaldblodser?

- Nå for tiden er det stort sett det samme sier far og sønn samstemt. Både treningsmetodene og mengdene er så og si de samme nå.

Hva gjør man når en unghest vokser?

- Da er det viktig at man ikke gir hestene helt fri. Hestene utvikler seg faktisk mest når de vokser, man kan ta hensyn og ta det litt roligere men de må trenes sier Cato og får 100 % støtte av Gøran.

Ta hensyn sier du, hvordan vil du best råde noen til å trene om de vil ha en kvikkere hest, eller en sterkere hest?

- Har vi f.eks en kaldblodshest som ikke har fart nok i kroppen så får den gå litt sammen med noen kvikke varmblodshester. Men den skal altid gå foran og vi kjører aldri forbi med varmblodsene. Om han kan gå foran og psyke seg litt opp, samtidig som han hele tiden får holde seg foran utvikler de stort sett alltid større hurtighet.

Hva gjelder styre er det viktig med treningsperiode og intervaller, både på flatt og i kuppert terreng. Da kan det være viktig at man tar seg tid til å trene en periode uten å starte samtidig.

Hvordan ser en dag ut?

- Pappa fòrer hver dag 06:45. Hestene har spist opp og er ute i luftegårdene til 07:00 hvem morgen. Så trener vi minimum tre og tre hester sammen i heat til det er ferdigkjørt. Vi kjører aldri hest etter 13:00, da skal alle være ferdig trent. Vi trener ytterst sjelden en hest alene, de har best av å gå sammen sier Gøran som har plukket med seg flere av sine detaljer fra sin tid hos Roberth Berg i Sverige.

Etter lunsj er det stell og psykisk trening som gjelder. Hesten skal ha det godt og da må de ha omsorg og merke at vi tar oss av dem. Hele ettermiddagen går med til å jobbe med hestene, holde orden i stallen og gjøre klar hester og utstyr for løp.

Vi benytter oss ekstremt mye av magnetplater. Både inne i tepper og i bandasjer som hesten står med på bena. I tillegg har vi en alternativ behandler som kommer med jevne mellomrom.

Vi prøver å være ferdig til 16:00, vi ansatte skal ha et liv utenom stallen også. Det er egentlig ikke et stort problem om man bare starter om morgenen og har et effektivt system sier Gøran.

Fòring

Hva med fòr?

- Her har jeg inntrykk av at det er mye å hente for mange. Ordentlig fòr er alfa omega, det holder rett og slett ikke å slurve med hva hestene får i seg. Da kan all trening være bortkastet.

Vi tok i mot høyanalyse fra 43 forskjellige leverandører før vi inngikk et langt sammarbeid med de som vi var mest fornøyd med. I tillegg må vi tilpasse mengden proteiner o.l. i kraftfòret de får ved siden av. Vi fòrer med høy, pellets, betfòr og kli, ellers får alle hestene vann i bøtter.

De får kraftfòr tre ganger om dagen også godt som fri tilgang på høy. Inne i stallen og når de er ute i luftegårdene sier Cato ivrig. Spesielt når det er kaldt ute som nå er det viktig at de får høy ute. Hestene holder varmen bedre når tarmene jobber med fòr og det igjen gjør at de holder kroppsvekten riktig.

Gøran er ekstremt nøye med detaljer og jeg må si jeg er veldig stolt av ham. Han, og de andre som jobber her gjør en fabelaktig jobb.

Her viser Gøran frem den nye utestallen som har fem bokser. Overlegne bokser, de er kalde om vinteren men perfekt for hestene. Ute her står bl.a. 2-årige Art Land Fari, en hingst etter Moe Odin med samme mor som Mørtvedt Jerkeld. Han gikk både mønstringsløp og prøveløp i sommer sier Gøran. Han viset frem en 1000-meter i 36-fart i sommer. Siden det har han bare trent styrke. Nå er han såvidt i gang med intervaller. En kanon sier Gøran.

Cato og Gøran om stort og smått

Hva med travsporten ellers?

Cato:

- Jeg er skremt over hvordan travtrenerbransjen har utviklet seg. Før var det litt status og være trener, nå slepper man inn alt som kan og vil på trenerskolen og nesten gir dem svennebrev i løpet av noen måneder sier Cato og rister på hodet. På løpsdager kan vi titte opp på publikumsplass og der står den en rad med 60-70 åringen. Ære være dem som stiller opp, men hva når de er borte?

2-års løp?

Gøran:

- Fremtiden er 2-års løp. Før eller siden tror jeg det vil tvinge seg frem og det er like bgodt å begynne nå. Hvorfor skal vi henge etter på det området?

Cato:

- Nå gir vi nesten bort mange millioner kroner via mønstringsløp, spesielt på denne tiden av året. Jeg mener mye av de pengene burde vært lagt inn i en serie for 2-åringene.Det går for lang tid fra man kjøper en unghest til den har potensiale til å tjene noe penger. Vi setter ikke opp 2-åringen når det er to-tre løp for dem. Det bør bli en serie med fine penger om det skal være aktuelt.

Premiefordelingen?

Cato:

Det er bra med penger å kjøre om men kanskje vi fordeler dem litt feil. Lunsjløp med 20.000 og hverdagstrav med 10-16.000 hører ikke helt hjemme.

Løpsutskrivingene:

Gøran:

- De kunne med fordel skrevet ut flere løp over 2600 meter og lengre.

Hva er de tre viktigste faktorer for at stallen deres skal være i toppen?

Gøran:

- Det må være orden. Ting må være i system, det gjør jobben enklere for de ansatte også. Fòret må være av topp kvalitet også er trivselen til hestene avgjørende for at man skal kunne ha form over tid som igjen gir klingende mynt i kassa.

Cato:

- Man er nødt til å ha fine hester å jobbe med. Så er man helt avhengig av fine hesteeiere som gir en tid og mulighet. Videre er det avgjørende med system på tingene.

Vi takker for tiden, maten og kunnskapen de har gitt oss i løpet av fire formiddagstimer.

Foto: Trav24.no

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!