Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Trav24-profilen Sigbjørn Kolnes

Del:  

En skulle tro at veien fra å være bilmekaniker til suksessfull travtrener skulle være lang ettersom vi stadig minner våre lesere på at hester ikke er maskiner. 41-årige Sigbjørn Kolnes har i hvertfall bevist at det er mulig, for allerede etter 2-3 år som egen trener puster rogalendingen med base Frogner/Skedsmo de aller beste i landet i nakken.

Vi benyttet den første dagen i februar til å avlegge arbeidsjernet Sigbjørn Kolnes og hans medarbeidere et besøk. Det er tross alt ikke hver dag de har tid, omtrent på alle baner Norge rundt starter hans hester med stor suksess.

Hvordan startet det hele?

Jeg er født og oppvokst i Tananger, flyttet litt rundt noen år som ungdom før jeg slo meg ned i Sandnes med et lite småbruk. Både mor og far har hatt hest i familien så den biten har vært der hele tiden men det var fotballen som stod sterkest til å begynne med. Jeg var med å vinne 3 .divisjon og var veldig interessert. Vi rogalendinger var alltid godt representert under travstevner som Jarlsberguken, Oslo Grand Prix og Elitloppet så i miljøet har jeg vanket en god stund.

Så kjøpte jeg og tre kamerater Persos Carat 14.5 som ble en hyggelig hest. Deretter kom The Sportsbar 14.0, Golden Shogun 11.3 og Dalshan As 12.8 som alle ble meget god. Da var det gjort sier Sigbjørn.

Så gjorde du østlending av deg!

- Det var det kjærligheten som skal ha skylden for. Jeg traff Gry Slattum, da var det gjort. Jeg fortsatte et halvår som bilmekaniker på Hvam men lysten og viljen til å prøve hest på heltid var der hele tiden, til slutt bestemte jeg men for å satse for fullt på hestene. I dag er jeg ordentlig stolt av hva vi har fått til.

Dette med “bilmekaniker`n, har det vært vanskelig?

- Du mener sikkert tiden før jeg ble lisensiert. Jeg registrerte at det var litt baksnakking men jeg gjorde det DNT ba meg om og fikk egen lisens. Jeg er ikke typen som henger meg opp i alt andre mener så det gjorde ikke all verden. Jeg vil legge til at miljøet her på østlandet er veldig mye bedre enn hjemme i rogaland. Det er mer åpent her og jeg kan ikke si at det har vært vanskelig for meg siden jeg kom, snarer tvert i mot.

Les også: Alle Trav24-profilene til nå

Hvordan jobber du i bedriften, vi registrerer at du er veldig flink å skaffe nye hester og eiere?

- For det første er jeg veldig opptatt av et par ting når det gjelder dette med hester. For det første tar jeg aldri provisjon ved kjøp av hest. Etter hva jeg kommer på er det kun en gang jeg har tjent noe for å formidle en hest. Alle hester jeg anbefaler har jeg i så måte tro på selv og ønsker å ha i trening. Vi jobber mye med å skaffe nye hester og kunder. Av og til får jeg følelsen av at noene eiere nesten er brukt opp, da er det desto mer gledelig at de samme personer faktisk ønsker enda bedre hester, som lørdagshester. I tillegg har jeg flere hester som eies i andelslag, vi har trommet sammen noen selv og har fått inn hester fra andelslag som Stall Bacalao f.eks.

Jeg fikk en tung start her på østlandet med flere hesteeiere som var dårlige betalere. Mulig jeg var naiv og tok i mot hester helt ukritisk, det har jeg blitt bedre på. Jeg havnet veldig på etterskudd økonomisk, det sliter jeg med enda men jeg er på rett vei. Nå har jeg femti hester i trening og har strålende forhold på Børke Gård.

Aller best treningsforhold har jeg faktisk nå om vinteren. Her har vi bakker, lange strekker, løyper flotte skogsveier å kjøre på.

Hva er filosofien?

- Det er intervaller. Jeg har senket farten med årene og nå kjører jeg flere intervaller med lavere fart, gjerne i bakker eller med trykkvogn. Jeg tror jeg har senket farten med femti prosent de siste fem årene som trener. Jeg har masse fine unghester nå og de går fire-fem ganger pr. uke. Løpshestene går to ganger pr. uke hvor de trenes hardt, men så får de en dag eller to ved f.eks. en ridetur eller på tredemølle ved siden av treningen. Best suksess har jeg definitivt hatt med hester man får trent regelmessig uten for mye trøbbel. Hester som trenger behandling mellom annenhver start er det vanskelig å få opp mot sitt beste potensiale.

Det er masse containerstaller her?

- Ja og det er jeg glad for. Jeg har faktisk ikke hatt en halshest på det jeg kan huske.

Hva fòrer du med?

- Basisen i foringen er havre og sport fra Norgesfor, samt div. typer kraftfor fra Spillers. I tillegg gis det betfiber og alfalfa. Jeg forsøker å optimalisere hestenes næringsopptak, og flere av hestene har egen ”diett”. Jeg tror mange av hestenes problemer kommer ”innen i fra”, og har en god dialog med Vet. Jostein Larsen Venger om dette. Bonden på gården her produserer alt høyensilage selv og har meget bra kontroll på det med analyser og det som kreves. Så er det vann i bøtter hos alle hestene.

Hva mener du om norsk travsport?

- Et stort og vanskelig spørsmål egentlig. Det jeg er helt klar på er at det er vanvittig stort forbedringspotensiale på mange fronter. Hest i næring står stille ser det ut til, felles fakturering går det tregt med og divisjonssystemet kom som julekvelden på kjerringa. Man må bli flinkere til å ha de aktive med på høring i så sentrale spørsmål. Det virker som de som bestemmer av og til har skylapper på og bare aktiverer egne meninger. Noe av det som blir vedtatt virker for meg utenfra veldig impulsivt til tider.

Så bør dere i pressen bli flinkere til å rose de litt mindre trenerne, det er en rekke flinke folk i norsk travsport som har flotte resulteter, men som mangler et stort navn. Det er lett å hause opp de store mens en liten trener knapt får noe spalteplass.

Hva med svensk sport- og avlssjef?

- Det bør være positivt. Det er natt og dag å starte i Sverige og her hjemme. Man blir tatt i mot på et helt annet nivå, bokser er sleiket og alt er på stell. Her hjemme er det svært skralt på flere baner. Noen plasser virker det til og med som om det er om å gjøre å lage det vanskelig for de aktive. I store deler av året mener jeg en travbane burde vært åpen hver dag og hver kveld for de som ønsker å bruke banen. Mannskapet skal jo uansett opp morgenen etter å gjøre klar banen til en ny dag og da spiller det vel liten rolle om det er kommet noen hestespor i banen etter at de svingte traktoren rundt de siste rundene før stengetid. Man skal legge forholdene til rette, ikke omvendt. Dette er viktig synes jeg.

Hvordan går det hele rundt, det er mange hester?

- Det nytter ikke å gjøre dette alene, det sier seg selv. Jeg har fantastisk hjelp. Barbro Bakke, Morten A. Pedersen, Hanne Meisingset og polske Bogdan jobber her full tid. Så hjelper Gry til med masse, Vibeke er her tre dager i uken, Per Lyngås og flere andre hjelper til. Videre har jeg flinke folk rundt meg. Hovslager Per Solås, veterinær Jostein Larsen, Ole Einar Sem samt alternative behandlere som Ole Peder Synstelien og Ingebjørn Øyhus.

Alle på stallen jobber beinhardt og det er vi helt avhengig av, jeg er virkelig stolt av alle som bidrar her. Vi vant 9 V75 løp i fjor, tok totalt over 60 seire med stallhestene og kjørte inn ca. 4.3 millioner kroner. Målet er å forbedre de tallene i år avslutter Kolnes som har bevist at man kan jobbe seg mot toppen i travsporten.

Som en liten advarsel for fremtiden kan vi legge til at Sigbjørn Kolnes i går fikk tilslaget på avkommet etter Ready Cash og Global Tooma som lå til salgs i vårt Hestemarked. I tillegg står Love You-sønnen Inspired Love som debuterte med å slå stortalentet Pink Elephant på Solvalla klar sammen med flere andre for å bli nye reklamehester for Stall Kolnes, mannen som fornyer stallen sin hurtigere enn de fleste andre.

Foto: Trav24.no

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!