Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 
SISTE:

NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Gabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es Esperanza, Ygritte, EikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden,  Viking Va Bene, Well Made, Like No OtherGreat Love StorySliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K. NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Gabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es EsperanzaYgritteEikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden, Viking Va BeneWell MadeLike No OtherGreat Love StorySliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K. NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Gabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es Esperanza, YgritteEikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden,   Viking Va BeneWell MadeLike No OtherGreat Love StorySliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K.

Trav24-profilen: Morten M. Ottersen

Del:  

Det er ikke så mange travtrenere som aldri har kjørt et stallmannsløp, Morten M. Ottersen er en av dem. Født og oppvokst på Stange i Oppland var veien kort til stallen hos Carl Wollebæk hvor en purung Ottersen tidlig fikk lære seg om hester samt det å ta ansvar.

Carl Wollebæk ga Morten mye ansvar og ønsket så innstendig at Morten skulle fortsette med hest at han til og med gav den 12 år gamle gutten en hest når familien kjøpte Hanumsveen Gård noen mil lengre nordover, rettere sagt på Ridabu. På den måten regnet han med at interessen ble opprettholdt, taktikken stemte til hundre prosent.

- Jeg fikk Gate Axworthy og han tjente 13.150 kroner som 4-åring på gamle Vikodden og ble mestvinnende 4-åring det året. Den første hesten som ble født her på gården var Xerxes, en flink hest på 80-tallet, siden ballet det som vanlig på seg og en ble to o.s.v. Dagen før Trav24 ankom stallen til Morten hadde Sceptre Boko fått et flott hingsteføll etter Make It Happen mens Brown Sugar Lady er ventende om få dager.

Dette med stallmannsløp, hvorfor så vi deg aldri der?

- Jeg hjalp til hos Carl så ofte jeg bare kunne. Det var etter skolen, i helger og ferier men jeg har aldri jobbet hos noen travtrenere. Etterhvert tok jeg amatørlisens og kjørte mine egne hester. Med tiden ble det samarbeid med flere personer, bl.a. Jon Mushus som er oppdretter av Moshushestene og Terje Borstad. Jeg kjørte etterhvert flere og flere løp samtidig som jeg drev butikk og kiosk. Til slutt bestemte jeg meg for å satse på sporten på heltid, tok trenerskolen og fikk travtrenerlisens i 2004 forklarer Morten.

Det er fredag og Folkehesten skal avlegge sitt prøveløp på hjemmebane Biri. Har det vært trafikk på gården?

- Nei ikke foreløpig men jeg regner med at det tar seg opp. French Pearl (store bildet) ser veldig fin ut og jeg gleder meg til å komme i gang. Folkehesten er et veldig positivt tiltak og vi trenger større interesse rundt sporten vår. Det ringer noen mens andre sender sms, vi prøver å serve dem etter beste evne. Nettsiden er et fint verktøy i så måte forklarer Morten mens han svarer en spent eier på sms før dagens prøveløp. Jeg regner med at vi starter i løpet av april. På kickoff`en på Biri var det mange nye ansikter å se, både unge og eldre mennesker. Jeg håper det blir en suksess.

Involverer du deg politisk på noen måte?

- Nei jeg gjør ikke det men det betyr ikke at jeg ikke har meninger. Det er liten tvil om at det burde vært mer penger å kjøre om i løpene. Organisasjonen virker litt tungrodd, en stor ledelse i Rikstoto, en i DNT mens det i tillegg er et styre i hver driftsavdeling rundt på baner og i forbund. Det er dyrt å ha hest, premiene bør stige i takt med det. Det er veldig positivt at de nå satser såpass på unghester og ikke minst norskfødte hester.

Du har mange 3-åringer på stallen - hva er ambisjonene?

- De siste årene har det stadig kommer flere seriøse kunder hit som ønsker å satse på toppstammede unghester. Ola Vindegg var den første, Trinitro (bildet) var nok den første hesten vi kjøpte for litt penger på auksjon, nå har Bjørn Rishaug flere hester her, Tormod Maske er en annen, det er veldig givende. For å vise at jeg satser like hardt tilbake har jeg nå tre heltids ansatte pluss meg selv på 20 løpshester. Mona Søtvik, Lill Aasheim og Silje Gran som bl.a. har Folkehesten French Pearl. Vi har nå god tid til hver hest, samtidig får jeg kjørt med alle hestene ganske ofte selv. Vi har fine treningsforhold her, har investert i skrittemaskin å prøver å legge forholdene til rette så godt det går. Jeg er veldig takknemlig som har så fine eiere som satser. Målsetningen er å gjøre det så bra som mulig i klasseløpene.

Med hester som Balder Stjerna og Trinitro har du også fått klaff de siste årene. Hva er treningsfilosofien?

- Det går for det meste i intervaller. Jeg vil tro Carl var en av de aller første som starter med intervaller på kaldblodshester. Jeg trener begge raser helt likt. Vi har en løype på drøye to kilometer som går rundt gården. Underveis der er det et rettstrekke på ca. 600 meter hvor vi setter litt fart, som regel seks runder. Med et par oppvarmingsrunder blir det noen kilometer for hver hest. Vi prøver å trene de fleste hestene fire-fem ganger pr. uke. Jeg er nok forsiktig av natur og kjører gjerne et hurtigarbeid for lite, enn et for mye men selv om jeg ikke kjører veldig fort med mine hester får de i seg nok av trening. Om vinteren kjører på på stubbåkern i snø. Noen av hestene får perioder i trykkvogn men jentene er flinke til å ri, vi har fine forhold i skogen her rundt i området.

Min treningsfilosofi gjør at det er lite veterinærene har å gjøre her. Behandlinger er dyrt og med de lange karenstidene som finnes på en del av preparatene er det virkelig dyrt å måtte behandle hestene slik at de blir lenge borte fra løp. Som relativt liten trener er jeg helt avhengig av å ta godt vare på de hestene jeg har. Det gjelder å ta signalene tidlig og vedlikeholde så godt det er mulig. Vi blistrer litt selv også.

Skrittemaskinen er fin til hester som er skadet, mens også til aktiv skritting dagen etter løp og tøffe treningsjobb.

Bruker du pulsmåler?

- Noen ganger, men det er stort sett til å begynne med slik at jeg lærer meg nye hester å kjenne. Å bare se på en pulsklokke tror jeg blir feil. Etter noen tusen runder rundt treningsløypen kan jeg den ut og inn, da er pulsmålet et fint verktøy slik at jeg vet hvor de skal ha puls.

Hvordan fòrer du hestene dine?

- Jeg er selvforsynt med høy som jeg produserer i ensilasjeballer. Så kjøper jeg Energi og Sport fra Norgesfòr. Vann får hestene via drikkekar i boksene, også har vi store baljer ute i luftegårdene.

Hva med utegang?

- Jeg ønsker at hestene skal være mye ute, men ikke for en hver pris. Når det er bløtt vil jeg ikke at hesten skal ligge ut og bli kald. Da står de langt korte ute men får heller grovfòret sitt inne slik at de kan hvile, spise og slappe helt av. Men tillater været det går de ute til 16:00-tiden. Jeg fòrer selv hver morgen, da synes jeg det er greit at hestene får en lite time inn i fred og ro før de andre kommer og vi går i gang ned treningen. På den måten tror jeg vi unngår mye unødvendig stress og mulige problemer med magesår o.l. avslutter Morten M. Ottersen før de siste forberedelsene til dagens prøveløp på Biri blir gjort.

Folkehesten French Pearl travet 1.21.2 for Kai Johansen mens Morten selv kjørte Donato Hanover-datteren Beverly B.R. som travet styggfort et oppløp og endte på 1.22.0 etter en galopp inn mot siste sving.

Foto: Trav24.no

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!