Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 
SISTE:

NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Gabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es Esperanza, Ygritte, EikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden,  Viking Va Bene, Well Made, Like No OtherGreat Love StorySliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K. NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Gabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es EsperanzaYgritteEikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden, Viking Va BeneWell MadeLike No OtherGreat Love StorySliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K. NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Gabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es Esperanza, YgritteEikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden,   Viking Va BeneWell MadeLike No OtherGreat Love StorySliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K.

Trav24-profilen: Kjetil Helgestad

Del:  

Han er født og oppvokst på Skreia og er totning som noen. Men Kjetil Helgestad hverken bør eller vil bli definert som et totning. Han er hverken trøg, humorløs eller har Vazelina på full styrke i stallen. Gjennom sin oppvekst med bl.a. pappa Ole, Pilmin, Pilmingutt og

diverse andre traver på tunet skulle en tro at Kjetil var "dømt" til et liv bak hesterumpen. Men slik skulle det ikke bli, i hvert fall ikke før i voksen alder.

Jeg er totning som noen og er stolt av det men kanskje ikke en typisk sådan sier Kjetil i det vi setter oss ned ved lunsjbordet i det gedigne hovedhuset på Fodstad Gård.

Topp-10 er målet

Med foreløpig tretti hester i trening er det en ambisiøs nyutdannet travtrener som har tatt fatt på oppgaven. Helgestad har masse rutine, han har rekruttert meget gode stallansatte og har et apparat rundt seg som gjør at han føler seg trygg på suksess. Simen Bremseth Jessen har tatt travtrenerutdanningen, Kai Johansen er tidligere trener mens Ida Sjursen, Lise Guldbrandsen og Charlotte Matre har lang erfaring i sporten. Når så Bror Helgestad er stallens veterinær og regnskapsfører skjønner vi at det ikke står på hverken arbeidskraft elle kompetanse.

- Målet er at vi skal bli blant de ti beste stallene på statistikkene innen fem år. - Han er blant de fem på tre år skyter stallens førstekusk Kai Johansen inn fra sidelinjen. Bare vent å se!

Med drøyt 700.000 kroner innkjørt på stallen i 2010 er det 66 plasser å klarte på listen om målet til sjefen sjøl skal nåes. Det høres kanskje mye ut når man sier det slik, i pengeveien betyr det ut fra tallene fra 2010 at man må øke til 2.7 millioner kroner innkjørt for å være inne på Topp-10 listen.

- Nå har vi ambisjoner om å øke antallet hester i trening også men det skal vi ta når tiden er inne. Det nytter ikke å gape over mer enn man klarer å svelge sier han på den sjarmerende totningdialekten.

For mange kan Kjetil Helgestad virke som en einstøing som ikke sier så mye. I følge ham selv er han nesten stikk motsatt, men han forstår at han blir oppfattet slik. Det er bare trav, trav og atter trav som gjelder når jeg er på løp. Jeg er så besatt av å vinne og at hestene gjør det best mulig at jeg er litt i en egen verden på løpsdager. Jeg gir alltid minst 140% når jeg først går inn for en oppgave og når jeg har satt meg mål.

Kunne spilt i Tippeligaen

Det begynte med hester hjemme på gården?

- Ja, det er riktig, når jeg var fem år gammel var Pilmin tre år, jeg husker det så vidt men hans karriere litt senere husker jeg veldig godt. Jeg lærte mye om hest av far, mye om hvordan man håndterer hester og en del treningsformer, spesielt for kaldblods.

Jeg ville bli snekker og dro i gang med skole og læretid. Bare noen måneder før jeg i praksis kunne ta fagbrev droppet jeg ut. Jeg spilte fotball og var en god midtstopper for Raufoss i første divisjon, også her slo vinnerinstinktet ut i full blomst. - Det var ikke godt nok for meg om Raufoss vant om ikke jeg var banens beste. I en alder av 30 år røk begge korsbåndene mine og jeg sluttet. Når jeg spilte fotball som halvproff trente vi midt på dagen så jobbet jeg på Adidas-fabrikken utenom. Jeg tror faktisk jeg kunne endt opp i Tippeligaen om jeg hadde holdt meg skadefri.

Så ringte Trond Smedshammer og spurte om jeg ville transportere og ha ansvaret for Giant Emotion, Mala Bar, Lob Shot som skulle til Europa for å konkurrere. Det var morsomt, samtidig ble det til at jeg reiste bort og jobbet for Trond i godt over to år. Fantastiske år, jeg tenker faktisk på USA hver eneste dag enda.

Trond er vel egentlig et stort forbilde for meg, jeg nesten forgudet ham en periode. Jeg stortrivdes der nede og hadde ingen planer om å flytte hjem. Jeg fikk på et tidspunkt også jobbtilbud fra Lindys Farm men akkurat da ble min mor syk og jeg måtte reise hjem. Etter det ble det aldri til at jeg dro ned igjen selv om det egentlig var det jeg ville. Nesten alt jeg har lært om trening av hest har jeg lært av Trond Smedshammer. Så ventet et opphold hos broder Håken Helgestad og Olav Mikkelborg her hjemme før han ville starte for seg selv.

Og nå driver du Toten Trav som Smedshammer driver sin stall?

- Nei, jeg ønsker ikke å kopiere noen, i hvert fall ikke hva gjelder trening. Jeg har mitt eget opplegg som jeg har tro på og det har jeg tenkt å følge her hos oss.

Kjetil Helgestad snakker mye i vi-form. - Han er flink til å lytte sier Johansen. Han har sine egne meninger man tar seg tid til å lytte og han hører på alle sine ansatte. Vi har stallmøter hvor alle får si sitt. Kjetil jobber for to og går foran sine ansatte som et meget godt eksempel sier Kai.

- Jeg jobber mye selv og krever mye av meg selv, skal vi lykkes her er det en grunnregel. Man må jobbe, ingenting kommer av seg selv over et langt perspektiv i noen bransjer.

Når det er sagt savnet jeg virkelig et punkt i trenerutdanningen som vi ble ferdig med rett før jul. Det var ikke et eneste ord om det å gå fra og være arbeidstager til å bli arbeidsgiver. Man skal behandle sine ansatte med respekt og det er viktig at man har et godt miljø slik at alle drar i samme retning. Det er viktig at man kan stole på de ansatte, veldig viktig. Jeg har flinke folk nå og vi jobber veldig godt sammen sier Kjetil.

Bror Helgestad er vår veterinær og han fikser i tillegg alt av papirarbeid. Uten han hadde det ikke vært noe Toten Trav sier Kjetil, med en stor dose takknemlighet til sin bror i stemmen. Det er forøvrig Bror og hans samboer Anne Fodstad som eier gården hvor Toten Trav AS driver, noen kilometer vest for Skreia. Anne er forøvrig med på andelslaget med tolv damer fra Toten som eier Tord Viking som vant direkte ut i regi Toten Trav. Super Tail, Lars Even og Grand Madam Ruth er flere andre hester som har gjort det godt i løpsbanen.

Hvordan trener du hestene?

- Jeg trener mye, lenge og variert. Det er ikke noe 2-dager-i-uken opplegg. Vi trener gjerne hestene fire og fem dager i uken.

Vi har veldig varierende treningsmuligheter til alle type hester. Lange rettstrekker, kuperte løyper og milevis med skogsveier. Hestene blir kjørt og ridd på, her på gården har vi skrittemaskin og store fine luftegårder mens vi har longeringsgrop på Biri.

Nå har vi faktisk tretten 3-åringer som alle ser fine ut (bildet viser My Laddies Legacy e.Gentle Star u.La Bella Blue). Det er vanskelig å fremheve noen spesielle men jeg har et håp om at de skal kunne hevde seg bra.

Det aller viktigste med hestene er at den første treningsvinteren blir gjort ordentlig, altså vinteren når de fyller to år. Fra august til april er en veldig viktig periode for hestens fremtid. Da legges på en måte grunnlaget. I den perioden er det viktig at man får trent i dem mange mil.

Jeg ønsker at hestene skal ha en jevn god form som kan vare lenge i stedet for å spisse hestene til annethvert løp, av det tror jeg det blir korte formtopper. Ser vi i løpsbulletinen at hestene har flere fine V75 løp på rad kan man alltids prøve å toppe formen slik at man kanskje redder sesongen om det klaffer i de løpene.

Vi kjører mye med trykkvogn men uten å ha trykket på. Vognene er relativt tunge og det er bra trening. Årets vinter har vært helt fantastisk her oppe, snøen kom tidlig og vi har hatt kanon forhold hele tiden. Lett skritt og jogging, eller kosetrening blir det noen ganger frem mot løp for at humøret skal komme på topp, men når vi trener så trener vi.

Hva fòrer du med?

- Vi fòrer med havre, energi og gull oppdrett tre ganger om dagen mens de får ensilasjehøy fire ganger i døgnet. Alle hestene får vann i drikkekar og bøtte, det er viktig å holde kontrollen på mengden vann hestene får i seg.

Hvordan er trenernes kår i Norge?

- Jeg synes de er gode. Det er vel og bra med hest i næring og om vi skulle få på plass et felles sentralt faktureringssystem men vi må begynne med oss selv. Det er en grunn til av flere av oss har masse utestående penger. Jeg tror ikke bare at det bare er dårlige betalere som er grunnen. Det er veldig dyrt å eie hest og jeg har ikke svar på hvordan dette kan bli så veldig mye billigere. Da er det svært viktig at vi er ærlige mot eiere fra dag en i stedet for å melke de for penger i månedsvis og kanskje årevis. Da vil mange føle seg lurt og på den måten bli dårlige betalere. Vi må ikke bruke opp hesteeierne. Jeg har veldig flinke betalere og har ikke noe problem med å ringe til dem som henger litt etter. Det er ikke morsomt å trene hestene for noen gratis sier Kjetil.

Jeg har nok litt å lære hva gjelder å skaffe nye kunder, nå går det så mye tid med til hestene at jeg rett og slett ikke har prioritert det, her må jeg bli flinkere fundere Kjetil med seg selv. Det kan ringe noen som kunne vært interessert i å bli med i et andelslag uten at jeg følger godt nok opp. Samtidig kjenner stallens førstekusk Kai Johansen mange folk og har et stort kontaktnett. Helgestad roser Johansen for måten han kjører på at de kan ha en åpen dialog seg i mellom. Det er viktig at vi kan si det vi mener til hverandre og det er ikke noe problem med Kai.

Har du fullt med hester og er fornøyd med det?

- Vi har fullt nå ja og tilgangen på nye hester går litt i rykk og napp. Plutselig kan det være stille noen uker, så ringer det flere på samme dag. Muligens bør jeg bli flinkere til å bytte ut hestemateriale også.

Negativ til 2-års løp

Hva med 2-års løp?

- Jeg mener ikke at vi skal dra i gang noe mer enn slik det er i dag. Ja, det er et stykke frem til start om man kjøper en unghest men med så små årganger som vi har nå vil det koste alt for mange hester å øke satsningen på 2-års løp. Muligens man kunne strammet litt inn på kravene i mønstringsløp men på ingen måte kutte dem ut.

Hva med premienivået?

- Det er gode premier i Norge nå, litt lavt på hverdagstravet. der burde det vært 18-20.000 kroner i førstepremie. Jeg er i mot lunsjtrav. Når vi ser at Drammen kjører lunsjtrav med 20.000 i førstepremie for hester med maks 300 poeng, eller at de snur startpoengene på hode ved starterklæring er ikke bra. det er aktiv dødshjelp sier Kjetil med latter i stemmen med en grav alvorlig undertone.
Vi har det generelt bra i Norge og bør fokusere mer på det som er positivt, både vi og dere i media. Klart man skal se på en del kritikkverdige forhold men det er så utrolig mye positivt å ta tak i avslutter Kjetil Helgestad før han setter seg i bilen og drar til filialen på Biri Travbane hvor nye hester skal trenes.

Vi takker for at vi fikk komme på besøk. Det så ut til at både to- og firbente hadde det svært så harmonisk på Fodnes Gård.

Her står Bror Helgestad til venstre, Tord Viking med Ida Sjursen på ryggen, Kjetil Helgestad og Kai Johansen i solsteken.

Foto: Trav24.no

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!