Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 
SISTE:

NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Gabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es Esperanza, Ygritte, EikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden,  Viking Va Bene, Well Made, Like No OtherGreat Love StorySliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K. NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Gabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es EsperanzaYgritteEikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden, Viking Va BeneWell MadeLike No OtherGreat Love StorySliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K. NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Gabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es Esperanza, YgritteEikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden,   Viking Va BeneWell MadeLike No OtherGreat Love StorySliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K.

Trav24-profil: Bjørn Gulbransen

Del:  

Historien om Bjørn Gulbransen, trav- og galopptreneren fra Røyse er like fasinerende som imponerende. Vi har ikke plass til hele historien men her kommer litt. I det stille har den storvokste karen, og hans ansatte nitidig jobbet med hestene. Og gang på gang lar vi oss imponere av resultatene.

Sjelden eller aldri stikker han frem haken og skryter av sine prestasjoner. Og nettopp grunnet sitt stille og beskjedne vesen får han sjelden de store overskriftene. Det er kanskje slik han vil ha det? For de som ikke har lang fartstid i travsportens lange historie er det langt i fra bare Gomnes Tornado Bjørn står bak men det kommer vi tilbake til.

Trav24 besøkte 43-åringen hjemme på Røyse på fredag. Gården ligger bare 5-6 kilometer i luftlinje fra Utøya og vi dro hjem få timer før den grufulle handlingen på AUFs sommerleir startet.

Ordet tilfeldighet går igjen når Bjørn setter i gang å fortelle om seg selv. Vi aner at masse grunnkunnskap ligger i bunn men han formulerer det ikke slik selv. Det meste er tilfeldigheter sier han videre.

Det er sjelden vare at en person som selv aldri har jobbet på en norsk, eller svensk trenerstall for den saks skyld oppnår slik suksess som Bjørn har gjort.

Hvorfor ble det hest?

- Det var nok tilfeldig. Jeg hadde knapt tatt i en hest før jeg var 15-16 år. Jeg lånte meg en hest og fattet umiddelbart interesse, spesielt for skoningsdelen. Etter en stund ville jeg ha min egen og annonserte bak i Trav- og Galopp Nytt etter toppstammet kaldblods unghest. Dette var i 1988. Jeg tror jeg fikk 170 henvendelser pr. brev og telefoner. Jeg endte opp med å kjøpe Slogum Bris som føll. Og jeg fikk henne billig siden hun var født så sent som slutten av august.

Også vant hun Kriteriet ler Bjørn mens han mekker kaffe.

Og Slogum Bris har fått stor betydning for Bjørns hestehold. Hennes avkom har snart tjent 9 millioner kroner og med en formsterk Moe Brage i spissen er hun nok en av landets absolutt beste avlshopper. Moe Brage 5.5 mill, Frøyu Soten 890.000, Tonar 570.000 kroner, Gomnes Tornado 520.000 kroner og Gomnes Glimt 270.000 kroner er de fremste avkommene.

Så ble du plutselig borte?

- Jeg var eventyrlysten og reiste til Australia med en kamerat. Vi landet down under, kjøpte oss hver vår motorsykkel og kjørte rundt landet. Kameraten min reiste hjem etter noen uker men jeg fortsatte. Når jeg passerte 33.000 kilometer ble jeg lei av det. Da var jeg kommet til Perth. Jeg stoppet opp og traff på noen hestefolk. Han kunne ikke ansette meg men henviste meg til Trevor Warvick, en av de aller største trenerne i Australia med rundt 6.000 seire. Jeg spurte om jeg kunne få jobbe hos ham i en uke uten betaling for å vise hva jeg kunne. Der ble jeg i nesten to år.

På veggen i stallen henger det vinnerbilder av pacere fra Australia, med Bjørn Gulbransen som eier, og som registrert trener fra Australia. Oppholdet var i 1994 og 1995.

- Det var en veldig fin tid men helt tilfeldig at det ble hest der nede. Jeg var bare hjemme en gang under denne tiden. Til slutt måtte jeg hjem. Der drev jeg gården, jobbet litt som sveiser og hadde en del hester samtidig. Jeg kjørte også noen amatørløp. Totalt har det blitt elleve seire for Gulbransen. Nå er det Hans Christian Holm som kjører de fleste hestene hans i løp.

Det ryktes at det var under en amatørmatch at du kom bort i kapasitetshesten Gismo Vang?

- Det stemmer. Vi kjørte kuskematch i Danmark og før løpene gikk hesten et rutineløp. Han galopperte men jeg likte hesten. Det ble handel og jeg tok ham med hjem. På sommeren som 4-åring reiste vi tilbake til Danmark for å starte i et kvalifiseringsløp etter fire seire her hjemme. Han ble nummer to men var ikke på topp. Vi startet i finalen men hesten stoppet fullstendig fra dødens midt på oppløpet.

Vi fraktet hesten hjem men han var så syk at legene ville operere for tarmslyng (kolikk). Jeg mente hesten allerede hadde vært død om det var tarmslyng siden reisen hjem varte så lenge og avstod operasjonen. Vel hjemme på gården ble hesten enda sykere. En lokal nyutdannet veterinær hadde akkurat lest om hester som fikk bukhinnebetennelse og vi stakk rett og slett et hull i buken på hesten her hjemme. Det sprutet verk ut av magen, hesten så etter en stund død ut. Han tapte over 100 kilo på under to uker. I tillegg fant vi ut at han hadde en skikkelig infeksjon i steinene, eneste håp var å kastrere og det ble gjort med en gang. Livsgnisten virket over. Sakte men sikkert kom han utrolig nok tilbake. Gismo Vang tjente over 300.000 kroner etter det.

Nevnte Gomnes Tornado, årets Widding-vinner Garys Coktail, Beckys Daydream og Chip Line er noen av vinnerhestene som står på Gomnes. Men tro ikke at det stopper der. En rekke avlshopper, varmblods, kaldblods og fullblods får sine matrasjoner på Gomnes hos Bjørn Gulbransen. Han er galopptrener og samboer med jockey Kristin Arnkværn. De har sammen vunnet flere løp på Øvrevoll.

- Kristin legger sjela si i å stelle med hestene, sammen med de ansatte gjør hun en strålende jobb. De rir, kjører, steller og jobber iherdig. Det er garantert mye av grunnen til at det har gått såpass bra.

Nyinvesteringer er gjort, Bjørn er en nysgjerrig person som vil utvikle seg hele tiden.

- Om det største målet hadde vært å tjene penger på hestesporten så ville jeg nok fortsatt som hovslager på Øvrevoll men jeg synes det er spennende med trening og har kjøpt en horsewalker med tak over, samt en skrittemaskin.Det har jeg virkelig tro på, og ikke bare som et middel som effektiviserer driften.

- Hestene blir faktisk veldig trøtt av å gå i skritt. Med skrittemaskinene lærer hestene seg å skritte, jeg tror de får en veldig fin gange og teknikk av å lære seg dette tidlig. De lærer å gå fort i skritt, langt bedre enn noen person kan lære dem. Det tror jeg på sikt blir ekstremt bra for 1-åringene og 2-åringene. De ser virkelig ut til å like dette, jeg har plassert maskinene ganske nærme hverandre slik at de har selskap i hverandre. Man plotter inn forskjellige program for hestene. Lange skritteturer eller intervaller med stigning. Horsewalkeren er overlegen til skritting både før og etter trening.

 

Gomnes Dona blir leiet inn på maskinen og setter i gang. Maskinen hever gradene og med et går hun i oppoverbakke med høy puls. Idèt regnværet setter inn på nytt trekker vi under tak. Ikke før er vi kommet inn før hoppa blir selskapssyk og knekker høylytt. Vi joiner henne i treningspasset utendørs og dermed virker hun igjen fornøyd.

- Jeg har en rettbane på 600 meter nede ved fjorden. Jeg har egentlig tro på lengre intervaller men man må tage det man haver forklarer Bjørn som viser hvor dyp sand han har på rettbanen. De blir jaggu trøtt nok.

Jeg bruker å si at hestene må være så bra at de i hvert fall kan vinne løp når de er friske. Ellers er det liten vits for en hesteeier å betale i dyre dommer hver måned. Stort sett alle hestene jeg har hatt har vunnet løp, den statistikken håper jeg fortsetter.

Kontinuitet i treningen, godt fòr, masse stell og kjærlighet. Det kommer man langt med sier Bjørn. Derfor er treningslister og slike hjelpemidler viktige for oss. Vi kan ikke annet enn å nikke oss enig.

Fòr har han for øvrig nok av.

- Vi har noen hundre mål dyrket mark her ja så jeg er selvforsynt med høy og havre. Ellers kjøper jeg oppdrett og energi ved siden av. Når vi i tillegg legger til at han har en avlsgodkjent hingstestasjon så skjønner alle at han har mange ben å stå på.

-

- Bli ikke overrasket om det står travtrener Bjørn Gulbransen bak flere vinnerhester i tiden fremover. Han er også oppdretter, hovslager, galopptrener, hingsteholder og bonde for å nevne noe av det som står på CV`en.

Foto: Trav24.no

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!