Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 
SISTE:

NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Hafell DravatGulomgoarreSanderLarry JoeBrenderup HestehengerJasmin Sund, Magnifique HallIvan Pavlov A.T.Dollar EsterelÅse SannejentåS.K.'s Andova PrideS.K.'s GentlemanJackYesyesyesNikaJuventusS.K.s Sagitta,  Ultimo TangoTangen Kraft,  Teddy Boy O.K.,  Gomnes ViljaKingsrød BarskenGrace EmbraceHusgars Philip, Gigi Follo, Soltuns AtheneBonsoMiss PhotoLand Maria, Land MannKimberlee DotcomKolnes Brit NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Hafell DravatGulomgoarreSanderLarry JoeBrenderup HestehengerJasmin SundMagnifique HallIvan Pavlov A.T.Dollar EsterelÅse SannejentåS.K.'s Andova PrideS.K.'s GentlemanJackYesyesyesNikaJuventus,  S.K.s Sagitta,  Ultimo Tango Tangen Kraft,  Teddy Boy O.K.,  Gomnes ViljaKingsrød BarskenGrace EmbraceHusgars PhilipGigi FolloSoltuns AtheneBonsoMiss PhotoLand MariaLand MannKimberlee DotcomKolnes Brit NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Hafell DravatGulomgoarreSanderLarry JoeBrenderup HestehengerJasmin SundMagnifique HallIvan Pavlov A.T.Dollar EsterelÅse SannejentåS.K.'s Andova PrideS.K.'s GentlemanJackYesyesyesNikaJuventusS.K.s Sagitta,  Ultimo TangoTangen Kraft, Teddy Boy O.K.,  Gomnes ViljaKingsrød BarskenGrace EmbraceHusgars PhilipGigi FolloSoltuns AtheneBonsoMiss PhotoLand MariaLand MannKimberlee DotcomKolnes Brit

Trav24s lesere taler...

Del:  

Hvor blir det av pengene? Travsporten går så det suser i Norge. Omsettningen totalt stiger, mens publikums tilstrømningen til banene avtar. Dette må selvsagt det såkalte kryss-spillet ta mye av skylden for.

Vi har mye god hest i Norge, problemet er at det hele tiden blir færre og færre som ønsker å eie dem. Selv om omsettningen hele tiden stiger så stiger ikke premiene til heste-eierene i samme takt. I min tid som aktiv trav-trener så var 1.premien i vanlige løp mellom 8 og 16000 kroner. I dag 12 år etter så er den ikke steget mer en til 12 til 20000 kroner.
Selv i rikstoto løpene på lørdagen er premiene mindre idag en på den tiden vi hadde divisjons system i løpene. En av de største hemsko for travsporten er den såkalte sosiale premieprofilen. Dvs at det deles ut opp til 9 premier i enkelte løp. Dette er tragiskt i beste fall. Å bedrive barneidrett er tull, det handler faktisk om en sport som omsetter 3-4 milliarder kroner.
Etter min mening så skulle det være maximalt 5 premier i alle løp. 1. 2. og 3. premie skulle ha 80 prosent av løpets totale premiepott.4. og 5. premie en matlapp og ønske om bedre lykke neste gang.
Dette mener jeg for de vi driver en konkurranse sport, hvor vi er avhengige av at beste hesten vinner, rent troverdig. Idag sitter mange kusker stille på oppløpet og sikrer en god premie bare for det hesten trenger poeng.
Et annet argument for å avskaffe denne sosiale premieprofilen er at det ville bli mye større omsettning av hester. Hestene ville tjene sine penger hurtigere, hoppene ville komme raskere over i avlen. Hestene som ikke duger kunne omskoleres til andre nyttige formål.
Oppdretterene ville gå lysere tider i møte, etterspørselen ville stige markant som en konsekvens av at hesten raskere kom opp i grunnlaget den ikke lengre mestret.
For å møte det problemet med underskudd på løpshester kunne man f.eks tillate import av vallaker og eldre hester for en periode.
De såkalte mønstringsløpene bør også avskaffes. Å gi uduglige unghester 10-12000 kroner for å humpe rundt løpsbanen på 1,34/1.58 en desemberdag er ikke annet en kunstig åndedrett på en allerede død person, meningsløst.
La alle konkurrere om pengene, bort med alt som heter subsidier.
Hvist vi i det hele tatt skulle ha subsidier i travsporten så må det legges på oppdretterpremien. Denne kan med fordel økes til 20 prosent fra hesten er løpsklar til den er ferdig med 7 års sessongen.
Å gi hester mellom 8 og 15 år oppdretter premie er tull, og fremmer neppe avelen av travhester.

Knut Erik Severinsen

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!