Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Ulik dommerpraksis?

Diverse
Del:  

I helgen fikk vi se to situasjoner på Bjerke som dommerne etter mitt skjønn reagerte litt forskjellig og kanskje urettferdig på. Under trøsteavdelingen av Auksjonsløpet måtte Olivier Raffin slukøret gå tilbake

fra seremoniplass etter at dommerne til slutt byttet plassering på de to første i mål. Han møtte Morten A. Pedersen (bilde) som protesterte på løpets resultat, på veien.

Raffins Revenator (som var først i mål) brøt tydelig utover i banen men etter vår oppfatning uten kontakt, før eventuelt 5 meter før målstreken. Bildet som er lagt  ved av dommerne i gårsdagens bøteliste kan umulig være tatt før det, kanskje til og med ved/etter målpassering. Og des nærmere man kommer mål, des mindre er sjansene for at resultatet hadde blitt et annet. 

Rett før Ørjan Kihlstrøm skulle dra ørehetta til Missle Hill i det sjette løpet søndag brøt hesten ut et helt spor og sjenerte Park View akkurat idét Tom Erik Solberg hadde gitt full gass. Han mistet rytmen og gikk muligens glipp av en enda bedre plass enn fjerde. 

Situasjonene er på ingen måte like da forseelsen til Raffin skjer ned store deler av oppløpet mens hendelsen til Kihlstrøm skjer en gang og med relativt god tid for Park View å ta seg forbi. Men man må vel også ta i betraktning av løpet gikk i 10-fart hele veien. Når en hest får full marsordre idét han er i ferd med å bruke de siste kreftene er det veldig tungt å hente seg inn igjen etter å ha vært ute av rytmen.

Det som kanskje gir dommerne rett i denne situasjonen er hvordan det hadde gått med Revenator om Raffin hadde brukt korrektiver på å holde sin hest i rett spor hele oppløpet. Hadde den da gått såpass fort? Vi vet jo at mange hester drifter litt utover når hestene er trøtt. Det er Raffins jobb å holde sin hest rett men så lenge Morten A. Pedersen fikk drive mer enn nok på sin hest og ikke virker mer forstyrret enn han gjør så er dette en vanskelig avgjørelse. Vi mener gal.

En grovere forséelse med lengre tid til å ta inn igjen det tapte. En lett forséelse halve oppløpet ned.

Dommerne har ingen enkel jobb. Det er helt sikkert.  

§ 12-1

f)  den som følge av uregjerlig opptreden sjenerer eller på annen måte hindrer, oppholder eller forstyrrer en eller flere deltakere, og det etter banedommernemndens skjønn foreligger sannsynlighetsovervekt for at hestens opptreden har medført en bedre plassering i mål enn det som ville vært mulig uten forseelsen.

  1. I tilfeller der forseelse som beskrevet overfor inntreffer etter at oppløpsmerket er passert, kan hesten nedgraderes i stedet for å diskvalifiseres. Med nedgradering menes at hesten flyttes ned på resultatlisten til en plassering bak den eller de hester som dommernemnden anser at har blitt berørt av forseelsen. Hester som nedgraderes får ikke notert tid i løpet.

Gjorde dommerne rett eller hva?

Foto: Trav24.no

Tips en venn