Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Travsportens selvskaderegel

Politikk
Del:  

Nok en gang ble man i går vitne til en ytterst tvilsom disk under løpene i Drammen. I DNTs løpsreglement kapittel 12 som heter Gangart og regler for kjøring står det under § 12-1 Diskvalifikasjon og rapportering

 punkt e) følgende:

  1. e)  kjører/rytter sjenerer, eller på annen måte hindrer, forstyrrer eller oppholder en eller flere

    deltakere, og hvor det etter banedommernemndens skjønn foreligger sannsynlighetsovervekt for at den skyldige ekvipasje har oppnådd en bedre plassering i mål enn det som ville vært mulig uten forseelsen.
    I tilfeller der forseelse som beskrevet overfor inntreffer etter at oppløpsmerket er passert, kan hesten nedgraderes i stedet for å diskvalifiseres. Med nedgradering menes at hesten flyttes ned på resultatlisten til en plassering bak den eller de hester som dommernemnden anser at har blitt berørt av forseelsen. Hester som nedgraderes får ikke notert tid i løpet. 

Dommernes selvskaderegel bærer "navnet" Sannsynlighetsovervekt og er mer til besvær enn beskyttelse. Betydelsen ligger i ordet men hvordan tolkes dette av de forskjellige dommerne er vi svært usikre på. 

At vi i en bransje som omsetter for milliarder ikke har muligheten til å la seerne/publikum få se hvorfor dommerne gjør som de gjør, på mer enn tre-fire baner er skammelig. Det vil på mange måter si at de som skal produserer sendinger fra travstevner i mange tilfeller må gjette seg til hvilken situasjon man sikter til. Vi så det på Bjerke forrige helg. En episode med Lucky Bullet inn mot oppløp ble vist 5-6 ganger på sjermene, publikum forstod ingenting. Så viste det seg at det var en situasjon ned siste langside som var selve grunnen til disken. 

I går ble en insident mellom Stjerne Bo/Helene G. Forberg og Storler Guten/Magnus Helland ned siste langside vist en rekke ganger på RD. Man antok da selvsagt at dette var saken dommerne jobbet med. 

I dagens bøteliste kan dere alle lese at situasjonen faktisk hendte en drøy runde fra mål og hadde ingenting med den viste situasjonen å gjøre. 

Tilbake til ordet Sannsynlighetsovervekt. Tas det f.eks. hensyn til hvilken hest/ekvipasje (hvilken vinnersjanse) som blir berørt, og hvilken vinnersjanse den hadde? Eller er en sjenert ekvipasje en sjenert ekvipasje. 

Helene G. Forberg går ut i en luke hun mener er der i gårsdagens løp. Man ser tydelig at Storler Guten har mer enn nok med å i det hele tatt holde følge. Helland drar sågar i drapropper/hette/sjekk for at hesten skal beholde sin posisjon på dette tidspunktet. 

Vi kan ikke med beste vilje se at han i denne situasjonen blir sjenert. Legger dommerne også vekt på om sjenert hest har for vane å "komme" seg til mål? Storler Guten har aldri vunnet et eneste travløp på 70 starter, han har som best oppdådd en fjerdeplass i sine siste tolv starter. Er det da en sannsynlighetsovervekt for at denne kanskje har som vane å ikke sitte klistret i ryggen på hesten foran? 

Dette er en selvskaderegel som sporten bør kvitte seg med jo før jo bedre. Sportens ledere snakker støtt om at vi må snakke sporten opp, og ikke ned. Vel, de gjør vel så mye skade selv med å fortsette med slik dømming i 2017 hvor alle kan ytre seg helt lovlig via sosiale medier o.l. Det spres som ild i tørt gress og spiller eller spiller blir bare mer frustert jo flere avgjørelser som tas på dette grunnlaget. 

Har man ikke gode nok bilder til å ta en avgjørelse uten å snakke med de involverte parter så bør heller ikke dommerne ha tillatelse til å dømme. Og ja vi vet at et dommerteam ikke har lov til å diske noen uten å ha konfrontert dem, men det koster et pannestrøk å kvitte seg med. Så enkelt bør det være for kusker og ryttere beskytter hverandre over en lav sko i løpene. Da har man en tjeneste til gode til senere og slik baller det bare på seg. 

Kall en spade for en spade. Gjør kusken en ulovlig manøver så disk om man mener den gir ekvipasjen en bedre plassering enn den ville ha hatt. Gi i tillegg store bøter så skal man se det blir renere kjøring med en gang. GARANTERT! 

Ja det blir baluba i noen måneder i en overgangsfase men belønningen blir positiv. Regler er tross alt til for å overholdes, og beskytte berørt part. Ikke den eier som velger kusken som tar størst sjanser. 

Foto: Trav24.no

Tips en venn