Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Samstemt på etikkmøte

Politikk
Del:  

DNT og Trenerforeningen inviterte forrige onsdag til et møte/seminar på Bjerke. Et møte som i utgangspunktet var for travtrenere men som ble besluttet åpnet for alle. Fokuset var trening av 

unghester, eller rettere sagt når man skal starte med trening av unghester. Det har vært mye fokus rundt Henry Rorgemoen og hans metoder og resultater i media, på stallbakken og i det politiske landskapet over hele landet. Motstanden mot hans måte å gjøre det på går først og fremst ut på at han spenner hestene for vogn for tidlig og trener for hardt. 

Rorgemoen har stått på sitt og ment det er til det beste for dyrene og deres prestasjonsevner. Flere anmeldelser endte til slutt med at Rorgemoen måtte skrive under på en avtale som bl.a. gikk ut på at hestene ikke fikk spennes for eller settes i systematisk trening før de har fylt et år. 

Les også: Er Henry Rorgemoen uegnet til å trene hest?

Nøkkelord på møtet var definitivt hvor tidlig, hvor ofte, hvor hardt, og ikke minst den etiske og dyrevelferdsmessige delen av temaet.

Med seg på seminaret hadde de fått Professor Nils Ivar Dolvik og Førsteamanuensis Carl Fredrik Ihler fra NMBU. I tillegg var trenerformann Espen Andre Schem, DNTs Tron Gravdal og Anne Wangen. 

Dolvik startet sitt innlegg med å fortelle hvor lite forskning det finnes rundt emnet. Han la frem litt info rundt to forsøk som var gjort uten at man ble veldig klok av det. Han var også rask med å informere om at han selv ikke har bedrevet trening av unghester og ikke kunne stort rundt emnet. Men han var klar på at han ikke kunne se noen fordeler med å starte systematisk trening av hest det første leveåret. Forsøkene støttet også at man tok det man tapte igjen ganske fort når treningen begynte. 

Det var også Anne Wangen og DNTs mantra. Hestene må få være babyer/unghester det første leveåret. 

Det kom etterhvert mange innspill fra salen, i stor grad i tilknytning til nettopp Henry Rorgemoen men også forslag på at det f.eks. burde være beiteplikt for hestene sommeren og høsten hestene er 1.5 år. Anne Wangen spurte salen hva som var ønsket. Det var ganske samstemt om at man burde få med noen linjer om hva som er greit og ikke greit. Det var en unison formening om at trening det første leveår ikke fører stort med seg. 

Wangen var veldig usikker på om man skulle gå dypere i skrivet og hvor detaljert man da evt. kan/bør gå. 

Carl Fredrik Ihler var mer bastant. Det var liten tvil om hva han mente om tidlig trening og ikke minst Rorgemoens metoder. Han var ikke til å misfostå, det var helt håpløst.

Espen Andre Schem fortalt litt om når han drev med oppdrett av fullblods/galopp. Han spente de for vogn veldig tidlig og trente dem men var enig med dagens regelverk om at man ikke har stort igjen for å starte systematisk trening før 12-18 mnd. 

Det ble litt diskusjon rundt hvor lang grunntreningsperiode man bør ha i en hest før start. Eksempler fra utlandet kom da kjapt på banen. Bl.a. USA hvor hestene ikke trenes før de selges på auksjoner på høsten som 1.5-åringer. Flere av dem starter 7-9 mnd senere. 

Møtet ble avsluttet med at et panel bestående av Ihler, Wangen, Schem og Dolvik svarte på hva de kunne og hvor salen kunne stille sine spørsmål. Folk luftet meninger og støttet at det må være en streng politikk rundt etikken for sportens skyld. 

Foto: Trav24.no

Tips en venn