Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Keeneland, et minne for livet

Utland
Del:  

Ivrig hesteeier Arnfinn Bye, trener Anders L. Wolden og hovslager/amatør Ronny Gundersen hadde funnet veien til løpene på Keeneland Galoppbane i Lexington fredag i forrige uke. 

Det ble et minne for livet sammen med mellom 30.000 og 40.000 tilskuere. Keeneland som har arrangert løp siden 1936 har to meetings hvert år. 15 dager i april også 17 dager nå i oktober. 

Det ene storløpet avløste det andre. I fredagens tiende løp kom hovedoppslaget som var Shadwell Turf Mile med en million dollar i samlet premiesum. Altså på linje med Hambletonian. Gruppe-I løpet, som er et av seks slike i oktober, fikk en fortjent vinner i Bowies Hero og hans franske jockey Flavien Prat som nå jobber i USA på heltid. 

Det ble handlet champagne ved ankomst. I over 33 varmegrader ble det en herlig dag for alle. Lukene ble besøkt med vekslende hell. I kjent galoppstil ble det også handlet inn sigarer. De som solgte forfriskninger hadde en svært travel dag på jobb. Med en regndag siden slutten av august innledet oktober med sin varmeste oktoberdag i USA´s historie. Gresset var stort sett gult over hele Lexington men løpsbanen hadde selvsagt fått spesialbehandling. 

Horseplayers Association of North America kåret i 2009 Keeneland til den beste banen i Nord-Amerika. Vi skjønner hvorfor etter vårt besøk. 

Noen ord om nabogården Calumet Farm også. Ifølge en Ubersjåfør, den største i hele Kentucky men det har vi ikke kunne finne bekreftelse på noen plass. Uansett, på flyturen hjem kunne vi se en travbane, masse staller og omtrent "en million" luftegårder omkranset av de typiske amerikanskje tregjerdene. 

Gården var på over 3.000 mål og den ble egentlig bygget for travhester. Men galoppen tok raskt over og det utviklet seg til en maktfaktor i amerikansk galoppsports historie med en rekke topp avlshingster stående og vinnere av Kentucky Derby og Triple Crown-vinnere i deres eie. Calumets Alydar utkjempet sammen med Affirmed kanskje tidenes tvekamp i galoppsporten. I samtlige tre Triple Crown-løp, Kentucky Derby, Preakness Stakes og Belmont Stakes, kjempet de et såkalt neck and neck-oppgjør på oppløpet. Et fenomen som ikke har skjedd før eller siden. Affirmed gikk seirende ut av alle tre oppgjørene. 

Foto: Trav24.no

Tips en venn