Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 
SISTE:

NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Matchplay S.SFast WinnerGabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es Esperanza, Ygritte, EikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden,  Viking Va Bene, Well MadeSliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K. NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Matchplay S.SFast WinnerGabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es EsperanzaYgritteEikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden, Viking Va BeneWell MadeSliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K. NYE HESTER I HESTEMARKEDET: Matchplay S.SFast WinnerGabby The GreyFiores PrincessUberg AmorUberg OrionSandra Es Esperanza, YgritteEikjærvaUnder d’Cherry MoonJunice BokoEn ledig plass på beite i FolloWicket SurfacePerle Tine, Løpshest ønskes kjøpt, Kolnes Sanna, Kolnes Jens, Kolnes Fanden,   Viking Va BeneWell MadeSliced n´DicedIma cheerleaderNo Strings AttachedL.A.`s VenusValle MilliHynivegen 64/SkienFrisli TedBelle Ami ButcherAspe JuniSelma FrecelTedo O.K.

En fordelingsnøkkel ville gjort mye

Del:  

Et betent emne innen norsk travsport har i alle år vært fordelingsnøkkelen premiepenger til de to rasene vi har å konkurrere med, varmblods og kaldblods. Hvem bør få mest og hvorfor? Hvordan bør regnestykket se ut for at det skal bli mest mulig rettferdig? 

Skal det gå etter antallet levende og konkurransedyktige hester (en løpende variabel etter populasjon og bidrag til løpene vi har), en fastsatt nøkkel som i dag hvor man deler ut til norske løp så deles resten av potten for utenlandske løp, eller noe helt annet. 

I leserbrev, via sosiale medier og ikke minst i lukkede rom diskuteres det livlig klikker mellom seg og ofte helt uten krav til faktesjekk på opplysningene som kommer frem. Vi har dessverre et raseproblem som bør løses av dagens DNT-styre/organisasjon. 

Slik det er i dag konkurrerer vi med hverandre, ja vi kan rett og slett ødelegge for hverandre slik vi holder på i dag. Baksnakking, feilinfo av opplysninger som deles og all uenighet medfører uro og noen ganger feilaktige anklager. Oppå dette kommer oppdretterpengene som også deles ut etter en relativt innviklet løsning som fort gir urettferdige resultater. 

Varmblodshesten har fått en betydelig oppgradering via varmblodspakken mens "kaldblodsfolket" føler de har blitt oversett i så måte. De to rasene forsvares med nebb og klør av sine egne og metodene er ikke alltid i strid med normal folkeskikk. Det gjøres betydelig lobbyvirksomhet innad i sporten for å så satt "sine folk" i rett posisjon slik at mulighetene for en oppgrading øker. 

Igjen, dette gjør ingen godt. Langt mindre sporten vår som tross alt regnes som norges eldste sportsgren med røtter tilbake til 1830-tallet. 

Vamblodshestene har enorme penger å konkurere om i alt av land som har travsport. Kaldblodshesten starter med få unntak kun i Norge eller Sverige. Varmblodshesten er i større grad dyrere å produsere med tanke på prisene på hingster men dyrene er akkurat lik i drift. Så argumenteres det med at det er langt flere varmblodshester i proff trening mens kaldblodshesten er mer en "amatørhest". 

I utgangspunktet er det frivillig hvilken rase man satser på så det finnes for og i mot alle argumenter. 

"Problemstillingene" er nesten ubegrenset og vi skaper nye saker situasjoner selv men faktum er at man bør få til en bedre løsning.

Om vi kunne laget et system som gjør alt rettferdig slik at kreftene kunne blitt brukt på mer konstruktive oppgaver så er mye gjort tror undertegnede. 

Men hvordan skal det hele løses. Problemet er jo at man i norsk travsport ikke vet hva man har å rutte med av penger fra år til år. Det avhenger som alle vet at hvor mye det spilles og hvor effektive Rikstoto er slik at sporten får mest mulig penger til formålet. Summen vites ikke før året er i gang så noe enkel løsning finnes kanskje ikke? 

Vi kan kaste ut noen forslag vi har overhørt på grasroten gjennom årene. 

Et forslag kan være å dele potten etter antallet løpshester forhenværende sesong. Står kaldblodshestene for 55 prosent av alle løpshestene vi har i 2018 så tar de også 55 prosent av den totale premiepotten til fordeling i 2019. Minuset kan være at man sender en haug med uferdige produkter til start i rekruttløp for å få opp tallet. 

50/50 fordeling vil det alltid være problemer med all den tid antallet hester varierer fra sesong til sesong. 

Å fordele pengene etter fyllingsgraden i løpene er en ting å se på. Er 55 prosent av kaldblodsløpene ikke fulle så synker fordelingen i neste periode også videre. 

Hva mener dere? Har dere forslag til gode løsninger på dette så hører vi gjerne fra dere via mail, leserbrev eller telefon. 

Foto: Trav24.no

Tips en venn