Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Alt blir egentlig et spørsmål om tolkning

Spill
Del:  

Ble det storm i et vannglass, var det stallkjøring eller hva? Helgens snakkis var utvilsomt Geir Vegard "GV" Gundersens disposisjon av Faust Boko i V75-6 på Forus. 

Flere spillere og kolleger av Gundersen var nærmest i harnisk etter løpet. Det ble argumentert for begge parter i sosiale medier. Vi skal ikke sakse noen meninger men prøve å se på problemstillingen. Det er ingen enkel øvelse. 

Dette er saken:

Geir Vegard Gundersen sitter opp bak Faust Boko som tidlig tar føringen i løpet. På den første langside kommer Magnus Teien Gundersen med Blueridge Sun (begge stallhester og begge eid av Eirik Djuve). Da slipper Geir Vegard Gundersen føringen med favoritten og lar sjettevalget overta teten etter 550 meter. Sistnevnte vant siden løpet mens Faus Boko, som fikk åpningen ut i oppløp endte på femteplass. 

Så er spørsmålet som ble stilt. Er dette stallkjøring? Kjører Geir Vegard Gundersen etter best mulig premie med sin hest som var favoritt i løpet?

Utdrag fra DNTs Løpsreglement

DNTs Løpsreglement 

§ 12-2 Kjøring om best mulig plassering
I travløp skal det alltid kjøres/ris om best mulig plassering. Det er forbudt for kjøreren/rytteren å holde travhesten/ponnien tilbake eller på annen måte foreta seg noe for å unngå å vinne eller plassere seg best mulig i travløpet.

Feil disponering av travhest/ponni pga manglende kunnskap om løpets forutsetninger, anses som uaktsomt brudd på denne bestemmelse.

Uavhengig av den sanksjon vedkommende blir idømt for overtredelse av denne bestemmelse, kan banedommernemnden erklære løpet som ugyldig. Ugyldig løp ansees som annullert.
Ved eventuelt omløp etter denne bestemmelsen skal banedommernemnden erstatte kjøreren med en annen.

Vi legger også ut Geir Vegard Gundersens forhåndskommentar som ble gitt til Trav og galopp nytt i torsdagens utgave

Faust Boko: Var veldig fin i en baneøkt forrige uke. Han er i godt slag og har et fint spor. Rask fra start. Satser for tet. Regnes med sjanse. Går som han pleier. 

Blueridge Sun: Var også veldig fin i en baneøkt forrige uke. Synd med bakspor, fra første rekke hadde jeg hatt god tro på seier med henne. Det er jevnt mellom våre to hester. 

Nei, så klart kjører ikke Geir Vegard Gundersen etter best mulig premie med sin hest her i ordets rette forstand. Da ville han logisk nok tatt i mot. Men det er alltid et men. Vi mener jo at han kjørte etter best mulig premie ved å slippe. Det viste også resultatet. Så igjen ender vi opp med hvordan man tolker reglementet. 

Man har utallige tilfeller av dette i løpet av et år. En rekke løp inneholder kusker som er i familie/er samboere, kusker som er eiere selv, som kusker familiemedlemmers hester, eiere som har flere hester i samme løp og bekjentskaper/vennskap som sitter dypt. Det vil være helt umulig å unngå situasjoner som dette. 

Det vi ikke si at alt er greit. Selvsagt er det ikke det, derfor finnes det regler. Hovedproblemet i denne og lignende saker er at det nesten er umulig å formulere hva som skal/bør stå i reglementet for å hindre dette. For hva betyr egentlig - I travløp skal det alltid kjøres/ris om best mulig plassering -. Hvordan skal det tolkes?

Det mest håpløse med reglementet er følgende setning: Feil disponering av travhest/ponni pga manglende kunnskap om løpets forutsetninger, anses som uaktsomt brudd på denne bestemmelse.

Feil disponering av hest skjer i hvert eneste løp!

I dette eksakte eksempelet kan man skrive et utall varianter av men hva om, hvis om atte osv.

Ja, det er veldig uvanlig at et sjettevalg blir sluppet frivillig forbi en favoritt som har fått føringen gratis. Så dette burde nok ikke Geir Vegard Gundersen ha gjort.

Nå viste fasit at han slapp til den, for dagen, desidert beste hesten (av deres to). Samtidig uttaler han i pressen at det er to jevngode hester. Hvorfor da slippe fra seg føringen? Han kan jo ikke der og da vite at Faust Boko ikke skal kunne hamle opp med Blueridge Sun om sistnevnte må trave utvendig. 

Elller kunne han det?

Han uttaler seg midt i uken til mediene om et treningspass som er tatt uken før. På løpsdagen blir hestene varmet opp, de gir fra seg et inntrykk som kan vise dagsform og forutsetningene kan endres mye. Det er tross alt dyr av kjøtt og blod vi kappkjører med. Det er så mange små detaljer som er avgjørende underveis i travløp. Det at Outstanding O. galopperer mot første sving gjør at Blueridge Sun havnet i dødens når Dag-Sveinung Dalen sender Handsome Hank ned i fjerde innvendig. Da må Magnus Teien Gundersen ta et valg, akkurat som GV må det når Blueridge Sun kommer. Vi tror jo ikke at Magnus han hadde sendt sin hest for tet om det f.eks. var Massive Speed eller I Am The Tiger som satt i tet.

Samtidig sitter nok Geir Vegard og Magnus med informasjon om begge hestene som gjør at det som skjedde nok var det riktige for begge hestene der og da. Men det igjen blir et problem med hensyn til spillere som ikke har denne informasjonen all den tid det blir uttalt at hestene er jevngode.

Løsning: 

Vi tror ikke det finnes noen gode løsninger på denne type problemer. Stallodds, altså at alle hester fra samme stall får samme odds og antall kryss i V-spill vil føre til enda tynnere felter. At hver stall ikke får melde flere enn en hest i hvert løp likeså. 

Hva mener du?

Trav24 har ikke lagt til grunn andre uttalselser som Geir Vegard eller Magnus Teien Gundersen har kommet rundt hestene i andre medier eller på RD under løpsdagen.

Foto: Trav24.no

Tips en venn